Wat is een buurtbus?

Een buurtbus is een aanvulling op het openbaar vervoer lijnennet. Deze bus is bedoeld voor verbindingen waar te weinig reizigers zijn om een ‘gewone’ lijndienst in te zetten. Het is een kleine (taxi-)bus met een vrijwilliger als chauffeur. Voor een reiziger lijkt de buurtbus erg op ander openbaar vervoer: er is een vaste route, er zijn vaste vertrektijden en de tarieven en reisinformatie zijn hetzelfde als bij ‘grote’- buslijnen.

 

Vanaf wanneer rijdt de buurtbus?

De buurtbus rijdt vanaf 2 september 2019.

 

Waar rijdt de buurtbus?

De buurtbussen rijden twee routes.

  • De beide buurtbussen vertrekken vanaf metrostation Capelsebrug Hoog. Dat is op dezelfde hoogte als de prrons van de metro. Daar starten alle (streek)bussen van de RET en Ariva.
  • Buurtbus 606 rijdt tussen bus-/metrostation Capelsebrug, Kralingseveer en Capelle – West en ‘s-Gravenland en rijdt elke uur. De dienstregeling met een overzicht van alle haltes en vertrektijden vindt u hier.
  • Buurtbus 607 rijdt een uitgebreidere route en rijdt tussen Schollevaar, NS Station Schollevaar, Winkelcentrum De Terp, Capelle Centrum, Capelle – West, Kralingseveer en bus-/metrostation Capelsebrug. De dienstregeling met een overzicht van alle haltes en vertrektijden vind je hier.

Bekijk de route van de buurtbussen hier op de kaart.

 

Wanneer rijdt de buurtbus?

De buurtbus rijdt van maandag t/m vrijdag  tussen circa 7:15 uur en 18:00 uur.

  • Lijn 606 rijdt ieder half uur. De dienstregeling met een overzicht van alle haltes en vertrektijden vind je hier.
  • Lijn 607 rijdt ieder uur. De dienstregeling met een overzicht van alle haltes en vertrektijden vind je hier.

Meer informatie

 

Welke reisinformatie is er over de buurtbus?

De informatie over de buurtbus maakt deel uit van de reisinformatie van het openbaar vervoer. Je vindt de buurtbusinformatie dus terug op de website van de buurtbus, de RET website, maar ook in het landelijk reisinformatiesysteem 9292.nl.

 

Wat zijn de tarieven van de buurtbus?

Je betaalt in de buurtbus gewoon met de OV-chipkaart, tegen dezelfde prijzen als in de ‘grote’ bussen van de RET. Ook abonnementen, kortingsproducten, etc. die op je OV-chipkaart zijn geladen, gelden dus in de buurtbus.

Reizigers zonder OV-chipkaart kunnen op de buurtbus het ‘RET 2 uur’-kaartje kopen. Daarmee kun je ook overstappen op andere lijnen van de RET.

 

Hoe is een buurtbus georganiseerd? Wie is verantwoordelijk?

De buurtbus is een samenwerking van diverse partijen. Initiatiefnemers zijn de buurtbusvereniging Capelle, de gemeente Capelle aan den IJssel en de gemeente Rotterdam. De RET is de vervoerder, stelt de voertuigen ter beschikking en verzorgt de haltes (met uitzondering van abri’s), de reisinformatie en de OV-chipkaartapparatuur.

De buurtbusvereniging Capelle draagt o.a. zorg voor de inzet van de vrijwilligers, de inroostering van de chauffeurs en hun vervanging bij ziekte. De gemeente krijgt voor de buurtbus een subsidie van de Metropool Regio Rotterdam Den Haag op basis van de beleidslijn Maatwerk Openbaar Vervoer.

 

Zijn het RET-chauffeurs die de buurtbus besturen?

Nee, de chauffeurs zijn vrijwilligers. Zij beschikken over rijbewijs-B, zijn medisch gekeurd en hebben een korte opleiding (theorie en praktijk) bij de RET gehad. Ook hebben ze een rijtest afgelegd.

De chauffeurs zijn niet in dienst bij de RET, maar hebben wel kennis van de route en de OV-chipkaart. Volledige kennis van het regionale openbaar vervoer en het complete tariefsysteem kun je echter niet van hen verwachten.

 

Welke voertuigen worden ingezet als RET buurtbus?

De RET zet als buurtbus 8-persoons taxibusjes in. Ze hebben de RET huisstijl en zijn voorzien van aanduiding, lijnnummer en bestemming. Er kunnen maximaal 8 reizigers mee. Er zijn geen staanplaatsen.

De buurtbussen hebben een gemakkelijke instap, maar geen lage vloer. Rolstoelvervoer is met deze buurtbussen dus helaas niet mogelijk.

 

Rijdt de buurtbus ook naar een NS Station of bus- en metrostration?

Ja. De buurtbussen 606 en 607 rijden naar bus- en metrostation Capelsebrug. Buurtbus 607 rijdt naar metrostation De Terp en NS Station Schollevaar.

 

Rijdt de buurtbus ook naar winkelcentrum De Koperwiek en het centrum van Capelle?

Ja. Buurtbus 607 rijdt ieder uur naar het centrum van Capelle en winkelcentrum De Koperwiek.

 

Rijdt de buurtbus ook naar het IJsselland Ziekenhuis?

Nee, de buurtbus rijdt op dit moment niet rechtstreeks naar Het IJsselland Ziekenhuis. Wel kunt u bij metrostration Capelsebrug én bij het winkelcentrum gemakkelijk overstappen op RET buslijn 37.

 

Tourist Day Ticket

Op bezoek in de provincie Zuid-Holland en gedurende 1 dag onbeperkt reizen met de bus-, tram- en metrolijnen van RET, HTM, Arriva, Connexxion, Qbuzz, EBS en Waterbus? Het Tourist Day Ticket is speciaal voor binnenlandse- en buitenlandse toeristen die de regio willen verkennen.

Meer informatie over Tourist Day Ticket vind je hier.

Aantal bezoekers: 1695

Total Page Visits: 1695 - Today Page Visits: 7