BUURTBUS CAPELLE

BuurtbusVereniging Capelle (BVC)

BuurtbusVereniging Capelle (BVC)

Archief 2021


Aantal bezoekers: 8165

Deze pagina is laatst bijgewerkt op 31 december 2021

 1. Kerstbijeenkomst 2021

  Het is nu wel duidelijk geworden, dat er in heel Nederland geen bijeenkomsten na 17.00 uur georganiseerd mogen worden. Wij wijken noodgedwongen uit naar twee verschillende middagen voor een BVC-december meeting, een informele en gezellige bijeenkomst, waarin we elkaar beter leren kennen, als doel.
  We denken aan 15 tot maximaal 20 deelnemers per middag. (Corona)

  Gedurende deze bijeenkomsten worden de nieuwe routes getoond en de diverse haltetijden doorgesproken,ook moeilijke situaties in de routes worden behandeld. Uiteraard besteden we ook aandacht aan onze avonturen in 2021 en onze vooruitzichten in het komende jaar. Dit alles met een hapje en een drankje (geen alcohol helaas). Aan het eind krijgt iedereen een klein maar zeer welverdiend kerstgeschenkje mee naar huis.

  We denken aan de volgende twee middagbijeenkomsten:

  – Zaterdag 18 december, aanvang 14.00 uur tot uiterlijk 16.30 uur, of
  – Donderdag 23 december, aanvang 14.00 uur tot uiterlijk 16.30 uur.

  De locatie is de vergaderzaal in het Huis van de Wijk Oostgaarde aan De Linie 5 (schuin tegenover de hoofdingang van winkelcentrum De Terp). Je kunt er aan de achterkant makkelijk parkeren.
  Vanwege de catering verzoeken we je per e-mail aan te geven op welke datum we je mogen ontvangen in het Huis van de Wijk Oostgaarde!

  KLIK OP Aanmeldingen Kerstbijeenkomst 2021

 2. Omleiding lijn 607 naar IJsselzicht- Oostgaarde. De gemeente heeft ons gevraagd een heel klein deel van buslijn 31 tot nader order te willen rijden. Bus 31 kan door wegwerkzaamheden maandenlang niet volledig door Oostgaarde rijden. Onze buurtbus kan draaien op de parkeerterrein van RESIDENCE IJSSELZICHT. Wij stoppen bij de EXTRA halte bij de uitgang van het parkeerterrein. De weg van en naar deze halte kent twee (2) flitspalen (LET OP), maar is verder gemakkelijk te rijden. De extra reistijd is 5 minuten heen en weer naar huidige haltes bij De Terp.

  Klik hier voor de rij-instructie Omleiding 607 (alleen tekst) in PDF

  Zie hier het Routeplan 607

 3. Dienstrooster december 2021
  Ook in de maand december hebben we eventjes relatief (te) veel middagchauffeurs voor de twee bussen. Dit komt doordat de 5 nieuwe chauffeurs nu voldoende zijn getraind om zelf te kunnen en te mogen rijden. Dat is eerder afgerond dan verwacht. Is de behoefte aan middagchauffeur in december dus nog beperkt (en dat geeft misschien teleurstellingen hier en daar) maar in Januari 2022 met de derde bus hebben we 30 chauffeursdiensten per week en krijgt iedereen voldoende ritten om te rijden, nog even een maandje geduld dus!
  Mocht je extra willen oefenen in december meldt het gerust, dan delen we 2 chauffeurs op dezelfde dienst in. In januari gaan we ervan uit dat diensten alleen worden gereden. Zie hieronder de voorbereidingen voor de invulling van de derde bus.
 4. (Concept) Invulling derde bus in december
  Met ingang van de planning van december 2021 wordt FICTIEF de derde bus ingevuld met chauffeurs.
  Deze bus wordt in december nog niet gereden maar is ter voorbereiding van de roosterplanning van januari 2022.
  Dit betekent dat de chauffeurs deze diensten dus nog niet rijden (er is immers geen bus beschikbaar) en men kan de daar aangegeven dienstritten negeren. Het roostersysteem moet gaan aantonen of wij alle diensten kunnen invullen of dat er gaten gaan vallen in de bemensing 2022.
  Omdat we in december een -tijdelijk- overschot aan vrijwilligers hebben, worden gedurende december 2021 op sommige moment twee chauffeurs op een dienst gezet om iedereen rij-ervaring te laten en te blijven opdoen. Met ingang van 10 januari 2022 is iedere chauffeur immers hard nodig voor de drie bussen.
 5. Operalaan / Hermitage in Schollevaar wordt opengebroken
  Van de gemeente is bericht ontvangen dat de Operalaan in 4 delen wordt opengebroken en gerenoveerd. De wegwerkzaamheden gaan in 2022 van start en duren minimaal 9 maanden. De grote bussen en de buurtbus kunnen daar dus niet komen. Gedacht wordt om de halte bij de Action weer te gaan gebruiken als omleiding. Betekent een grote aanpassing voor passagiers aldaar.
 6. Rijden nieuwe routes
  Vanaf 13 november worden iedere zaterdag de nieuwe routes verkend. We vertrekken om 10.oo uur en rijden met name de routes naar het ZIEKENHUIS en de RONDDELEN. Aansluitend, gaan er enige mensen tanken in Krimpen. Per rit maximaal 5 passagiers, vrijwillig aanmelden voor een zaterdag via de planning svp
 7. Onderhoud bussenDe beide bussen krijgen op zaterdag 6 november bij dealer De Koning in Krimpen nieuwe voorbanden, ze zijn versleten. Een van de bussen krijgt nieuwe voorremvoeringen. Beide bussen moeten ook nog voor 15 december 2021 APK (jaarlijks) gekeurd worden ivm personenvervoer.
 8. Nieuwe Dienstregeling per 10 januari 2022 nader uitgewerkt
  Met wat aanpassingen in de dienstregeling is dit de regeling zoals die met ingang van maandag per 10 januari 2022 wordt gereden met drie bussen B1 B2 en B3:
  B1 rijdt diensten D1 en D2
  B2 rijdt diensten D3 en D4
  B3 rijdt diensten D5 en D6De routes worden:

  – 605: Capelle Centrum – De Terp – Schollevaar – Oosterflank – IJsselland – Capelle Centrum
  – 606: Capelle Centrum – IJsselland – Oosterflank – Schollevaar – De Terp – Capelle Centrum
  – 607: Capelle Centrum – Valeriusrondeel – ’s Graveland – Capelle West – Kralingseveer – Capelsebrug

  Klik BVC-Diensten-2022-versie-dd-10-november-2021(in PDF)

 9. Wervingsactie nieuwe chauffeurs op de markt
  Donderdagmorgen 28 oktober staan we met een bus op de Capelse weekmarkt met flyers om nieuwe vrijwilligers te werven. Dan staat er ook een witte bus bij. Hiertoe halen we eerst een blauwe bus in Hoogvliet op, verwisselen we die met een van de twee witte Capelse bussen. Die gaat in de ochtend een paar uur op de markt staan.
  Wil je helpen met flyeren en gesprekken met bezoekers? Meldt je dan aan. Wel graag wel staan in gepaste BVC kleding !
 10. Gevoel “te weinig” rijden bij chauffeursNa iedere nieuwe (concept) maandplanning verschijnen er altijd reacties van vrijwilligers: deze vinden dat ze per maand te weinig kunnen rijden. Hier volgt de verklaring : met de invoering van de zomerdienst 2021 met 2 bussen hebben we de zomervakantie goed weten door te komen. Voor 20 zomerse dienstritten per week waren er toen op papier 34 kandidaten beschikbaar, echter, waarvan er circa 5 tot 6 van hen enige (5 tot 6)weken op vakantie waren. Zodoende hebben de zomervakantie met genoeg reserves overleefd. Gelukkig maar!
  Nu dat iedereen weer terug is van vakantie en we de 6-uurs-diensten bewust handhaven, is er op dit moment een beschikbare overcapaciteit van chauffeurs en komen de signalen. Met de komst van een derde bus per 8 januari 2022 valt de huidige overcapaciteit nagenoeg weg, mensen zijn hard nodig!
  Met 34 mensen beschikbaar voor 30 te rijden diensten per week wordt het krap. Vandaar dat er extra chauffeurs in opleiding zijn om de voorziene tekorten en reserves per januari op tijd aan te vullen. De ervaren overcapaciteit van nu is dus straks hard nog voor het rijden van de derde bus. Dus nog even geduld aub…
 11. Handleiding nieuwe portofoons hier te lezen!

  De huidige portofoons bevallen niet meer, ze blijken storingsgevoelig, verouderd en hebben beperkingen. We gaan deze apparaten uitfaseren en op termijn omwisselen voor een smartphone Ruggear RG 360 met dezelfde portofoon functionaliteit. Een bijkomend voordeel is dat de smartphone ook kan bellen, mailen en whatsappen waardoor de communicatiemogelijkheden voor chauffeurs groter worden.LEES HIER de HANDLEIDING RUGGEAR PORTOFOON BVC. (in PDF).
 12. Bus 1624 kreeg een upgrade
  Buurtbus 1624 is vandaag naar Utrecht gereden voor een extra servicebeurt. De lichtkrant is daar gerepareerd, de missende gele steunstang is gemonteerd en stickers met de tekst ” Gordel verplicht” zijn aangebracht. De vervangende bus bleek onze oude blauwe bus (!) met de ons bekende defecten nog steeds niet gerepareerd. De ruitenwissers bleken echter niet defect.
 13. Nieuwe kandidaten
  De oproep in Kontakt/IJssel- en Lekstreek heeft 5 nieuwe kandidaten opgeleverd. De komende weken rijden deze mee voor de route en daarna de instructie op de buurtbussen. Na 4 tot 5 weken zijn de kandidaten klaargestoomd voor een eigen eerste dienstrit op de bus.
 14. Opheffing lijn 37 definitief
  De Metropool Regio heeft op 20 september definitief besloten RET-lijn 37 op te heffen. Wij zullen met een derde buurtbus delen van hun huidige 37-traject gaan invullen (ziekenhuis en de Rondelen). De nieuwe routes en de haltetijden liggen nu min of meer vast. Jullie hebben eerder een blik kunnen werpen op de drie routes en de bijbehorende haltetijden. Deze worden nu langzamerhand vastgesteld. Als gevolg hiervan gaan we nieuwe financiële afspraken aan met de gemeente en wordt het rooster is stilte uitgebreid met een rooster voor de derde bus. Ook de nieuwe routes zullen door allen verkend en als proef gereden moeten gaan worden. Hiervoor reserveren wij de zaterdagen.
 15. Rijvaardigheidstraining Buurtbus..Doel?Het verkrijgen van meer inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van het manoeuvreren met de Buurtbus en daardoor de eigen rijvaardigheid met de bus te optimaliseren.Hoe te bereiken?Door het oefenen van een aantal bijzondere verrichtingen.

  UitgangspuntAlle chauffeurs hebben ruim voldoende tot veel rijervaring, maar het is voor een ieder, vaak na vele jaren autorijden, goed de bijzondere verrichtingen met de bus weer eens te oefenen en eens kritisch naar je eigen rijstijl te (laten) kijken.

  Het testen doen we op de parkeerplaats voor de Gemeentewerf ,waar een parcours is uitgezet. Het is de uitdaging dit parcours zonder fouten af te leggen. HET IS NIET ALLEEN NUTTIG MAAR OOK LEUK OM TE DOEN.

  • Elke chauffeur legt het parcours tweemaal af.
  • De eerste maal om het parcours te verkennen, de tweede maal wordt per oefening een voldoende of onvoldoende gegeven.
  • Bij alleen voldoendes heeft men bewezen het voertuig goed te beheersen.
  • Bij één of meerdere onvoldoendes wordt, afhankelijk voor welke oefeningen men een onvoldoende haalt, bepaald of betrokkene toch voldoende scoort of op een andere dag terug moet komen.

  De oefeningen bestaan uit:

  1. vooruit een rechterbocht zo dicht mogelijk langs de trottoirband maken achteruit inparkeren;
  2. achteruit een 90 graden bocht rijden met de trottoirband rechts van de bus;
  3. over de rechterkant achteruit een parkeerplek inrijden;
  4. over de rechterkant vooruit een parkeerplek inrijden;
  5. stoppen bij een bushalte zonder de trottoirband te raken;
  6. remmen met een eenparige remvertraging en zonder schokken tot stilstand komen vlak voor een obstakel c.q bij een halte.

  De oefeningen worden op de zaterdagochtend gehouden, in combinatie met het tanken in Krimpen aan den IJssel. Er wordt dus met één bus geoefend, terwijl de andere bus met twee chauffeurs gaat tanken en wassen. Per ochtend worden er 4 chauffeurs uitgenodigd.

  Deelname is niet vrijblijvend. Alle chauffeurs worden geacht de oefeningen uit te voeren.

  Planning
  Om een planning van de inzet te maken word je verzocht ingaande 2 oktober op te geven welke zaterdagen je de komende weken beschikbaar bent. Wij plannen dan een zaterdag in.

  Beschikbare zaterdagen van 09.30 uur tot 12.30 uur, gemeentewerf
  2 oktober
  9 oktober
  23 oktober
  30 oktober
  13 november
  20 november
  27 november

  Geef svp zelf per email aan welke datum je het meeste schikt. Is er per 1 oktober geen aanmelding ontvangen, dan wordt men gewoon door het bestuur in een rooster ingepland. Er is dan geen eigen keuze meer mogelijk.

 16. Haltetijden 2022 CONCEPT‘Zoals gemeld op onze bijeenkomst, volgen hieronder de gepresenteerde sheets. De beamer was niet duidelijk genoeg, helaas.
  Route en bijbehorende haltetijden zijn IN CONCEPT en afhankelijk van de besluitvorming over het doorgaan van RET buslijn 37. Zijn er vragen laat het ons gerust weten per email

  Passagiersstaat bushaltes lijn 605, 606 en 607

  Rooster gemaakt door RET 2022
  Iedere kleur hoort bij elkaar van links naar rechts van boven naar beneden…

  Busdienst ochtendienst

  Busdienst middagdienst

 17. Bussluis Schollevaar blijft alleen open voor busverkeer.Vanaf 23 augustus is de komende maanden de Burgemeester Van Dijklaan in Schollevaar dicht voor de aanleg van twee rotondes. Op uitdrukkelijk verzoek van de politie en de Brandweer gaat de busssluis NIET open voor overig autoverkeer. Alles blijft daar dus ongewijzigd. Wel moet bij het naderen van de bussluis rekening worden gehouden met autoverkeer dat toch probeert de sluis te passeren. Dit met wisselend succes trouwens.
 18. Informele BVC-bijeenkomst op 7 september 2021Op dinsdagavond 7 september houden we een informele bijeenkomst in wijkcentrum De Harp, Jan de Geusrede 39E, 2901 CN Capelle aan den IJssel (In ‘s-Gravenland). Aanvang 20.00 uur tot 22.00 uur Inloop vanaf 19.30 uur. Bedoeling is elkaar beter te leren kennen, de afgelopen maanden door te spreken en alvast een bespreking van de aangekondigde nieuwe route en routetijden (zie onder).
  Het bestuur denkt dat het voorzichtig weer kan én dat het de hoogste tijd is om elkaar met een hapje en drankje nader te leren kennen, maar houdt je ook op deze avond aan de geldende Corona-maatregelen!!
 19. Haltetijden Passagiers nieuwe dienstregeling 2022Nu de routes van de drie buurtbussen min of meer is vastgelegd (zie onder de schets) zijn ook de hieraan gekoppelde haltetijden uitgerekend door de RET (in concept)
  Er zijn drie lijnen:- 605 Vanaf Capelle Centrum via Schollevaar naar het IJsselland (linksom),
  – 606 Vanaf Capelle Centrum naar het IJsselland en dan naar Schollevaar (rechtsom),
  – 607 vanaf Capelsebrug naar het Centrum en terug.
  nb
  Let op dit zijn de haltetijden voor passagiers en NIET de routetijden van de chauffeurs,
  Bijgaand de concept Dienstregeling 605 606 en 607 januari 2022 ], zoals dat zou moeten gaan gelden met ingang van januari 2022.
 20. Werktijden voor chauffeurs
  Voor de chauffeurs gelden ander tijden. Kijk hier naar het CONCEPT Rooster 2022 voor de chauffeurs voor de volgende zes diensten, te weten B1D1 met B1D2 en B2D3 met B2D4 en B3D5 met B3D6
  Let op alle (rij)tijden zijn nog in CONCEPT!! Er wordt nog aan gesleuteld.
 21. Nieuwe route met 3 bussen en overstappunt Capelle Centrum
  1. “RET Kids Vrij”
   Voor kinderen van 4 t/m 11 jaar, die op woensdagmiddag of op zondag op pad gaan met hun ouders, opa, oma, oppas of een andere volwassene.

   Voorwaarden:

   1. Maximaal 3 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar kunnen gratis mee (check niet in of uit) in de bussen van de RET onder begeleiding van een betalende volwassene.
   2. Dit geldt uitsluitend op woensdagmiddag van 13.00 tot 18.00 uur en op zondag de hele dag.
   3. RET Kids Vrij is geen reisproduct, dat je op een OV-chipkaart moet laden of een papierenvervoerbewijs, dat je moet kopen. De kinderen kunnen gewoon in- en uitstappen samen met een volwassene, die betaalt of incheckt.*

   Op woensdagmiddag en op zondag reizen dus maximaal 3 kinderen gratis mee (check niet in of uit) in de bussen van de RET onder begeleiding van een betalende volwassene. De kinderen kunnen gewoon in- en uitstappen samen met een volwassene, die betaalt / incheckt. In het rooster is op iedere woensdagmiddagdienst een extra reminder “Kids Vrij?” gezet, als attentie voor de dan dienstdoende chauffeurs.

  2. Kaartverkoop in de bus Gelet op het (opvallend) hoge aantal kaartverkoop in de bus (PIN!) van de 4 euro kaartjes is de basisvoorraad per bus op 5 gesteld. Dit voorkomt het vaak moeten aanvullen met nieuwe kaartjes tijdens de week.
  3. NIEUW : herinnering dienstrit verzonden door de planningBinnen ons planningspakket is op proef een nieuwe functie geactiveerd: Het aanmaken van een herinnering voor een geplande dienstrit. De chauffeur ontvangt vooraf een email (‘reminders’) over een eerder reeds toegekende dienstrit in de komende week.
   Het systeem kan herinneringen verzenden naar chauffeurs. We hebben het voorlopig maar ingesteld op een wekelijksre reminder voor komende ritten die iedere zondag verzonden gaat worden naar de chauffeurs. Het verzenden van het bericht is niet zozeer een wijziging maar een laatste bevestiging dat deze rit gepland staat en doel hiervan is dat een laatste check met je eigen agenda welkom is.Of dit een zinvolle toevoeging is? Laten we maar eens aankijken of deze nieuwe functie naar genoegen werkt.
  4. Route schets 2022 laatst besproken versie. Deze route gaat over het terrein van het IJsseland ziekenhuis en gaat vanaf de hoofdingang rechtsaf naar de Prinselaan en dan rechts deels door Rotterdam Oosterflank en draait rechtsaf over de Hoofdweg (met flitscamera’s !!) richtind Schollevaar om daar de bestaande route van de 607 naar Capelsebrug te rijden.
   Vanaf Capelsebrug rijden we als de route 606 naar Capelle Centrum en vervolgens over de Rivierweg, Capelseweg en Bermweg naar/van het ziekenhuis in Schenkel. Zie hieronder de schets. De route wordt zowel rechtsom als linksom gereden. De rustpauzes, wisseltijden en juiste haltetijden worden nog nader ingevuld in overleg met ons. Er zijn 3 mogelijke ruststops, Capelsebrug, IJsselland en Capelle Centrum. Aanvang en eind diensten op de gemeentewerf vanwegde de stalling.
  5. Wegwerkzaamheden Vrijheidsdans – Schollevaar lijn 607Ter info, geen afsluiting wel hinder. In verband met de aanleg van de rotondes worden de werkzaamheden aan de stadsverwarming in de Vrijheidsdans naar voren geschoven.
   De werkzaamheden starten op woensdag 7 juli en nemen ongeveer drie weken in beslag (tot en met vrijdag 30 juli).Voor deze werkzaamheden is een halve rijbaan afzetting nodig. Het verkeer wordt met verkeerslichten langs het werkvak geleid.
  6. Wegwerkzaamgheden rotondes Sibeliusweg lijn 606
   Ze gaan aan de slag op de Schonberglaan en de Sibeliusweg van 26-07-2021 tot en met 11-09-2021.Op de Schonberglaan vervangen we twee rotondes. Een ter hoogte van de Montevideostraat. De ander ter hoogte van de Paganinistraat.Op de Sibeliusweg vervangen we een rotonde ter hoogte van de Puccinistraat.In principe zorgt de aannemer er voor dat de bus door kan rijden. Verkeersregelaars zien daarop toe.
   Bij de rotonde Sibeliusweg/Puccinistraat vraagt de aannemer of een andere oplossing mogelijk is. De buurtbus komt hierlangs en rijd in oostelijke richting om te keren en terug te rijden.
  7. Werkzaamheden Aert van Nesstraat 12 juli t/m 30 juli Rondom de Doormanstraat wordt op dit moment de gasleiding vervangen.
   In de volgende fase wordt de gasleiding in de Aert van Nesstraat vervangen.
   Voor deze werkzaamheden wordt een halve rijbaanafzetting geplaatst op de Aert van Nesstraat van maandag 12 juli tot en met vrijdag 30 juli.
   Deze werkzaamheden gaan pas starten als de werkzaamheden op het Doormanplein zijn afgerond.
   Door de halve rijbaanafzetting is het kruispunt Aert van Nesstraat/ Doormanstraat te onoverzichtelijk.
   Verkeerslichten gaan het verkeer regelen op dit kruispunt.
  8. Omleiding 607 ter hoogte van HoBo in Schollevaar
   De komende week (14 tm 18 juni) wordt de Hobo opgebroken ivm lek in de riolering. Dat betekent omrijden na NS Station Schollevaar rechtsaf en vervolgens gelijk linksaf de Burgemeester van Dijklaan op. Onmiddelijk daarna de eerste afslag linksaf richting de Herenburg. Dan eerste kruising rechtsaf naar de bussluis. De andere kant terug ook zo omrijden. Houdt rekening met lange wachttijden bij de zeer drukke kruising (fietsers !!) van de Hobo/ Burgemeester van Dijklaan.Gesprekken gaande over nieuwe routes BVC

    1. Met de gemeente Capelle en de RET zijn twee-wekelijkse gesprekken gaande. De gemeente wil graag dat we naar het IJsselland-ziekenhuis gaan rijden en de RET wil graag dat we gedeelten van buslijn 37 overnemen, want bus 37 gaat eind december uit bedrijf vanwege OV-bezuinigingen. Er komt dan een derde buurtbus én zijn circa 10 extra vrijwilligers nodig. Bijgaand een schets van de huidige voorstellen.

     • Er komt een langere lijn 606 vanaf Capelsebrug naar Capelle Centrum en terug via de Rondelen.
     • Er gaan twee buslijnen 607 en 608 tegen elkaar in rijden via de lus Schollevaar, de Terp, Capelle Centrum, Schenkel, Ziekenhuis (over het terrein van het complex via de slagboom, Prinsenlaan, Hoofdweg, Schollevaar.
     • Draaischijf voor drie bussen wordt Capelle Centrum. Daar komen al de drie bussen binnen enige minuten van elkaar binnen. Daar aangekomen worden busnummers aangepast, omdat de drie buslijnen eigenlijk aan elkaar geknoopt zijn (zoals nu 606 wisselt naar 607 op Capelsebrug

   Op dit moment worden de meest optimale haltetijden, vertrek- en rusttijden uitgerekend en dit rooster moeten worden onderzocht op haalbaarheid.
   Zie onderstaande schets:

   1. Het verkopen van kaartjes in de bus Het verkopen van een 2-uurs kaartje voor de prijs van 4 euro met het PIN-apparaat lukt de meeste wel.
    Maar dan is het werk nog niet af! Het zojuist verkochte kaartje moet OOK NOG langs de handheld worden gehaald om het kaartje actief te maken en de busrit te betalen. Vergeet dus nooit 2 dingen
    1) Het kaartje verkopen aan de passagier voor 4 euto middels een PIN-transactie
    2) Het kaartje valideren tegen de handheld, want daarbij wordt de passagier pas echt ingechekt!
   2. Zomerdienstregeling 2021Klik hier voor de BVC zomerdienstregeling 2021
   3. Planning voor de maand JUNI defintief
    Het is de zomerdienstregeling met twee chauffeurs per bus per dag, gelet op de komende vakantie-afwezigheid van chauffeurs. De wisseltijden op de gemeentewerf zijn daardoor gekomen op 12.38 uur voor bus 1 en om 13.38 uur voor bus 2. De aanvangstijden en eindtijden per dag blijven gelijk.Ga hier naar de dienstregeling en kijk of de tijden passen in je agenda.
   4. Accu PIN Apparaten
    De RET heeft ooit meerdere PIN apparaten aangeschaft voor alle buurtbussen in de regio. Het is hen nu bekend, dat veel van deze apparaten niet meer goed opladen, indien deze op 220 volt worden aangesloten.
    Echter, ook is in de praktijk gebleken dat deze WEL goed opladen als ze met een USB-aansluiting worden opgeladen. Het is een systeemfout in de PIN-toestellen. Dus: wij laden de PIN-apparaten gewoon op via de USB-kabel al rijdende in de bus. Na 3 rondjes is een lege accu weer vol….
   5. Nieuwe bestelling voorraad BVC polo’s
    Onze huidige bedrijfskleding polo’s raken een beetje versleten, want de wasmachine doet zijn wekelijkse werk. We gaan daarom extra stuks bijbestellen, onze huidige voorraad kleding is niet voldoende voor iedereen.
    Om enig idee te krijgen van de te bestellen aantallen, willen we graag dat je even kijkt, welke maat je nu draagt en of je liever groter of kleiner wilt dragen tov je huidige maat.
    Zijn er andere suggesties voor onze bedrijfskleding?
    Laat het ons gerust even weten. Alle reacties graag per e-mail!
   6. Voorgestelde zomerdienstregeling 2021.
    Op de oproep om de komende tijd langere diensten te gaan rijden (6 uur) is overwegend positief gereageerd. Dank daarvoor! Daarom hebben we vandaag 4 nieuwe diensten Z1,Z2,Z3,Z4 in concept gelanceerd:
    voor de eerste bus
    Z1-B1 (ochtend) vanaf 07.00 uur tot 12.40 uur
    Z2-B1(middag) vanaf 12.40 uur tot 18.40 uur
    en de tweede bus
    Z3-B2 (ochtend) vanaf 07.30 uur tot 13.40 uur
    Z4-B2(middag vanaf 13.40 uur tot 18.40 uur
    Alle vertrektijden en eindtijden hebben we gelijk gehouden aan de huidige diensten alleen het tijdstip van de chauffeurswissel is naar een later tijdstip verschoven. Tanken voor beide busssen blijft op woensdagochtend en de zaterdag.
   7. Het toewijzen van een openstaande dienst
    Bij het onverwachts openvallen van een dienstrit kijkt de planninng zo veel mogelijk naar diverse aspecten om de ‘perfecte match’ te vinden.
    Het is NIET zo dat de eerste aanmelder de dienst krijgt, zo wordt wel eens gedacht. Uit de beschikbare kandidaten kijken we naar het aantal andere diensten in de week van aanmeldingen.
    De BVC streeft voor iedere chauffeur – zo veel als mogelijk – naar minimaal 1 dienstrit per week en maximaal 2 diensten per week. Dit om iedereen voldoende rij-ervaring en -plezier aan te bieden. Dus we zijn wel dankbaar als iemand zich snel en spontaan aanmeldt voor een vrijgekomen dientst, maar dat betekent niet dat deze chauffeur de dienst dan ook onmiddellijk krijgt toegewezen.
   8. Schade aan de bus
    Helaas moest worden geconstateerd, dat er schade is gereden met een bus, terwijl de chauffeur zich niet heeft gemeld. Dat vinden we niet professioneel en dat dwingt iedereen tot meer oplettendheid.
    Daarom, bij aanvang van elke dienst loopt de chauffeur een ronde om en in de bus zodat eventuele schades kunnen worden vastgesteld. Deze schade dient op het bestemde formulier gegeven te worden. Wordt er schade gemaakt om / of door welke redenen dan ook, men moet dit DIRECT per telefoon, portofoon of via whatts-app melden aan de coördinator. In de bussen komt tevens een speciaal schademeldingsformulier.
   9. Vraag over langere werktijden in de zomervakantie
    Met de zomervakantie 2021 in aantocht gaan – mede dankzij de corona-vaccinatie – meer en meer mensen van ons op een welverdiende vakantie, al was het maar in Nederland.
    In onze groep vrijwilligers nemen velen een aantal weken vakantie op. Door hun afwezigheid vallen er wat gaten vrij in de planning voor de maanden juni, juli en augustus.
    Om dit zo goed mogelijk op te vangen wordt door het bestuur gedacht de huidige 4-uurs diensten te verlengen tot 6 uurs diensten. Hierdoor zijn er per dag niet 3 maar 2 chauffeurs per bus noodzakelijk. Per week scheelt dat 10 chauffeurs. De vergoeding wordt dan verhoogd naar 6 euro per dienst. Mocht het een succes blijken dan zien we later wel of het wordt voortgezet met het bemensen van een derde bus voor het IJsselland ziekenhuis.
    Denk er even over na en laat het bestuur – graag per email – weten wat je van de zomerregeling vindt. Dan stellen we een lijstje samen met ieders meningen en suggesties.
   10. Aanleg rotonde Berensteijnlaan Schollevaar
    Vanaf 2 mei tot september 2021(!) werkt de gemeente aan een nieuwe rotonde op de Burgemeester Berensteijnlaan in Schollevaar. Dit leidt niet tot omleiding voor de buurtbus, wel worden Operalaan en Hermitage waarschijnlijk (veel) drukker door extra autoverkeer.
   11. Tanken in Krimpen, nog even ca 15 liter doortanken graag
    Als men diesel gaat tanken en men stopt de tankslang (wees voorzichtig!) in de tank dan slaat na verloop van tijd het tankpistool af. De tank blijkt vol MAAR… de wijzer op het dashboard van de chauffeur toont op dat moment slechts dat de tank maar 3/4 vol is.
    Er blijkt door de vorm van de tankopening namelijk nog tot maximaal 20 liter bij te kunnen! Trek daarom het tankpistool wat hoger uit de vulopening en tank dus rustig door in kleine hoeveelheden diesel. Na verloop van tijd is de tank echt vol.
   12. Schade aan de bus
    Helaas moest worden geconstateerd, dat er schade is gereden met een bus, terwijl de chauffeur zich niet heeft gemeld. Dat vinden we niet professioneel en dat dwingt iedereen tot meer oplettendheid.
    Daarom,
    Bij aanvang van elke dienst loopt de chauffeur een ronde om en in de bus zodat eventuele schades kunnen worden vastgesteld. Deze schade dient op het bestemde formulier gegeven te worden. Wordt er schade gemaakt om / of door welke redenen dan ook, men moet dit DIRECT per telefoon, portofoon of via whatts-app melden aan de coördinator. In de bussen komt tevens een speciaal schademeldingsformulier.
   13. Extra stop op de Fluiterlaan
    Sinds de omleiding over de Fluiterlaan, rijden we niet meer over de Duikerlaan. Hier zijn wat klachten over ontvangen van passagiers die tevergeefs stonden te wachten daar. Om dit te voorkomen stoppen wij bij mogelijke passagiers ter hoogte van d’Amandelhof aan beide kanten van de Fluiterlaan extra. Omdat het weinig passagiers daar betref, plaatst de RET geen tijdelijke haltepalen. Dus graag extra opletten op passagiers nabij d ‘Amandelhof svp
   14. Tanken in Krimpen op woensdag
    Omdat de nieuwe buurtbus een grotere dieseltank heeft, gaan we met ingang van 29 maart alleen tanken op WOENSDAG en ZATERDAG. De huidige tankdiensten op DINSDAG EN DONDERDAG komen dus te vervallen. Dit mede, omdat de grote kruising voorbij de Algerabrug de komende maanden op de schop gaat en we daar veel meer verkeersellende kunnen gaan verwachten.
   15. Klacht over de haltes op de Duikerlaan
    Omdat we – tijdelijk – rijden over de Fluiterlaan worden beide haltes op de Duikerlaan niet maar aangedaan. We slaan immers 30 meter daarvoor af van en naar de Fluiterlaan. Er zijn bij de RET klachten ontvangen van passagiers die tevergeefs op de halte Duikerlaan op de buurtbus stonden te wachten. Oplossing: Als je uit de Fluiterlaan komt rijden, kijk dan extra naar rechts of je mogelijk passagiers ziet staan en stop zonodig op de hoek even en vraag of kijk of deze passagiers mee willen met de bus. We zullen ondertussen zorgen voor een tijdelijke halte bij de oprit van het bejaardencentrum d’Amandelhof.Aanpassingen De Grote Kruising in Krimpen
    Medio april wordt de grote kruising in Krimpen aan den IJssel gemoderniseerd. Dit betekent richting Krimpen voor chauffeurs die daar gaan tanken niets, maar……
    dat men NA AFLOOP van het tanken bij de stoplichten bij de kruising EERST rechtsaf moeten slaan richting Krimpen aan de Lek / Lekkerkerk. Daarna bij de EERSTE rotonde terugdraaien richting Algerabrug. Dat betekent dus een eind omrijden en vertragingen van dien. We kijken de situatie eerst even aan, bij te grote vertragingen overdag overwegen we in de avonduren te gaan tanken.
   16. Concept planning voor April gereedDe concept planning voor april is gereed. Iedereen wordt gevraagd te kijken en eventueel meer/minder/werk door te geven (alleen) per email, zodat over enige dagen een definitieve versie kan worden gepubliceerd. Kijk wel even in de goede maand APRIL en niet in de huidige maand MAART van de planning, Dit om later misverstanden in de maand april te voorkomen!
   17. Goed tanken in Krimpen
    Door de andere afmetingen van de nieuwe buurtbus is de fysieke opstelling van de bus ten opzichte van de pomp in Krimpen enige centimeters gewijzigd. Hieronder de nieuwe plaats van de bus tijdens het tanken. We zullen binnenkort verf spuiten op de juiste positie van het linkervoorwiel van de bus bij het tankstation in Krimpen.

    1. Rij in Krimpen op de oude wijze naar de dieselpomp, dus met de rijrichting (lees voorkant van de bus) naar het hek. De pomp staat aan de linkerkant van de bus.
    2. Stop de bus zodanig dat de linkerzijde van de linkerdeur (vanuit de chauffeur gezien) op GELIJK HOOGTE IS met het BEGIN van de GROTE METALEN DIESELTANK linkerzijde de bus,
    3. Als je de deur daarna opent, raakt de openslaande voordeur – bij wijze van spreken – het begin van deze metalen opslagtank.
     De uitstap-afstand tot deze grote tank blijft ongeveer 50 centimeter.
     Sta je niet goed dat zal het niet gaan lukken, hoe vaak je het pasje ook door de kaartlezer haalt. De bus iets verplaatsen, is de enige oplossing.
    4. Het verloop van de tankprocedure is ongewijzigd gebleven: brandstofpasje met de magneetstrip naar je toe langzaam van onder naar boven door de kaartlezer halen, geel lampje moet gaan branden, pomp slaat na enige seconden aan.
    5. LET OP! Stop het pistool NIET te DIEP in de tank van de bus. Dan slaat de diesel gelijk terug en komt er een grote golf diesel over je kleding en je handen heen. Hou het pistool hoog en voer langzaam de diesel toe.
    6. Na afloop: slang terugplaatsten, liter- en kilometerstanden noteren op chauffeurslijst en rechtdoor wegrijden.

    De nieuwe bussen hebben een grotere dieseltank en een ander motorverbruik. We gaan de komende weken onderzoeken of er misschien niet tweemaal (DI en DO) maar eenmaal in de week (WO) getankt moet worden. Dat is alleen in de praktijk uit te zoeken.

    Lichtkrant (Matrixbord) voorzijde buurtbus
    Er zjn drie codes (34,35 en 36) gemaakt, die de bestemming aangeven op het matrixbord voor de wachtende passagiers. De code moet voor AANVANG van iedere rit door de chauffeur handmatig worden geselecteerd:
    *
    Omdat lijnen 606 en 607 eigenlijk ringlijnen zijn is er voor iedere lijn 1 code vastgesteld. Op het keerpunt Vrijheidsdans hoeft er dus NIET OPNIEUW gekozen te worden, alleen op keerpunt Capelsebrug bij de overgang 607 /606. De codes zijn 34 (voor de 606) en 35 voor de lijn 607.

    HANDLEIDING CHAUFFEURS
    Bij DOCUMENTATIE staat de instructiehandleidng hoe de juiste code moet worden ingesteld op het display, gemonteerd aan de rechter(KNIE)zijde van de chauffeur.

   18. Komende feestdagen 2021
    Op 2e Paasdag (maandag 5 april 2021) rijden we niet, maar op goede vrijdag 2 april 2021 rijden wel, want dat is voor velen een gewone werkdag.
   19. Avonddiensten!
    De laatste weken spreken steeds meer chauffeurs zich uit om aleen de diensten D2 of D5 te willen rijden. Dit betekent dat in de loop der tijd er veel animo is voor de ‘dagdiensten’ en dat de avonddiensten D3 en D6 door een steeds kleiner aantal vrijwilligers wordt gereden.
    Zij komen daardoor ‘vanzelf’ nooit meer in beeld voor de meer gewilde diensten D2 of D5.
    Dit acht het bestuur een (te) scheef gegroeide situatie, onwenselijk en dus ook niet te handhaven. We stellen daarom voor dat mensen die vaak de D2 of D5 rijden dan ook met ingang van maart 2021 minimaal per maand ook één avonddienst D3 of D6 zullen gaan rijden. We beseffen best dat dit de minder gewilde diensten zijn, maar onderlinge collegialiteit tussen chauffeurs stellen we daarbij voorop.
    In de planning zoeken we dan ook naar een oplossing van ‘koppels’ van meerdere chauffeurs die afwisselend een D2/D3 of D5/D6 gaan rijden. Komt dan een avonddienst niet echt uit, dan neem je overleg op met een van de leden uit zo’n koppel.
   20. Strooibeleid tegen gladheid
    Wanneer het gaat vriezen en de wegen dreigen glad te worden, start de gemeente met het strooien van wegen en fietspaden. Kijk in de onderstaande link waar er gestrooid wordt in de gemeente.We kunnen niet overal strooien
    De wegen en fietspaden in de gemeente strooien we voordat het glad wordt. Op de plaatsen waar de strooiwagens niet kunnen komen, strooien we handmatig. Bij plotselinge gladheid van sneeuw of ijzel krijgen de hoofdwegen voorrang. Wanneer de hoofdwegen weer begaanbaar zijn, pakt de gemeente de overige wegen in de strooiroutes aan. Pas bij gladheid uw rijgedrag aan en beperk uw snelheid.In onderstaande link vindt men de strooiroutes binnen de gemeente
   21. Strooiroute gemeente Capelle ad IJssel
    • OMLEIDING 607Bus 607 rijdt een andere route in verband met werkzaamheden op de Rivierweg (gemeentehuis).Bij halte Capelle Centrum rijdt bus 607 in een omgekeerde rijrichting :- Aan de zijde Koperwiek richting Capelse Brug.
     – Aan de zijde ING-kantoor richting Schollevaar!
     – Dus passagiers moeten ten opzichte van vroeger oversteken!
    • Instellen van de Route-aanduiding op nieuwe buurtbussen
     De nieuwe buurtbussen beschikken over een electronische route-aanduidingen op de voorzijde van de bus.
     Voor aanvang van iedere rit dient de chauffeur eerst de juiste route (Bestemming) te worden ingesteld met de hand.
     Zie hiervoor Mobitec routeaanduiding de volgende pagina.
    • De nieuwe buurtbussen zijn aangekomen!Met enige trots mag ik melden, dat onze nieuwe buurtbussen zijn afgeleverd. Ze staan nu klaar in de RET – garage aan de Sluisjesdijk.
     Onder normale omstandigheden verzorgt de RET een klassikale instructie-ochtend of middag voor alle vrijwilligers, maar door de Corona-crisis kunnen we helaas geen gezamenlijke cursussen gaan organiseren. Het zal in kleine groepjes moeten, dus dat moeten we nog even goed bekijken. Maar hier alvast de impressie van binnen- en buitenkant en de bedieningspanelen.
     Neem alvast de folder van Volkswagen Crafter en bijgaande introductie door!
    • Sjaak Lucassen tijdelijk niet beschikbaar…. Onze goede vriend en mede-vrijwilliger Sjaak Lucassen moet de komende weken een aantal medische behandelingen ondergaan aan zijn hersenen. Door de ingrepen en zware medicijnen mag hij van de arts voorlopig niet meer rijden. Wij gaan hem missen als goede chauffeur en collega en wensen hem en zijn vrouw veel sterkte en succes met de behandeling de komende periode!
    • Werkinstructie Chauffeurs BVCEr is verschijnen een WerkInstructie Chauffeurs BVC versie 15 januari 2021, waarbij iedereen metname wordt gewezen op de (controle)werkzaamheden bij aanvang en einde van de werkdag van de busdienst. Het opbergen en opladen van de spullen in de werkkast wordt namelijk nog niet door iedereen goed genoeg verricht, is geconstateerd.
     Neem svp thuis zelf kennis van de werkinstructie en er komt een exemplaar in de bus.
     Voor tekstuele aanvullingen en aanpassingen is uiteraard Piet Koolmees aanspreekbaar.
    • Geen eigen afval in de buurtbusMocht je koffie drinken in de buurtbus (liever niet…) gooi dan lege bekertjes niet in de zijbak van het linkerportier of in de afvalbak van de passagiers, maar liever ZELF weg in een afvalcontainer buiten de bus!! Laat andere mensen niet je eigen afval opruimen svp!
    • Verbruik van het reinigingsmidddel aDBlueModerne dieselmotoren (zoals van onze witte Volkswagen Crafter) verbruiken naast diesel ook het schoonmaakmiddel AdBlue. Dit is een waterig, vloeibaar middel (bijvoeding) wat tijdens het rijden automatisch gemengd wordt in de dieselmotor en zo zorgt voor een schonere verbranding van de diesel en dus minder emissie (uitstoot) in ons milieu. Omdat het verbruikt wordt tijdens het rijden, moet regelmatig naast diesel ook aDBlue worden getankt.Dat kan gewoon in Krimpen aan den IJssel want ook de grote stadsbussen van de RET rijden hierop. Links op de hoek van onze tankplaats staat al jaren een grote, ondoorzichtige container van circa 1 meter hoogte, met een handpomp eraan. Ga je dieseltanken dan moet regelmatig (dus niet iedere tankbeurt) ook een hoeveelheid aDBlue worden getankt met de handpomp.
     Over de frequentie gaan we het nog hebben, maar als je in Krimpen binnenkort tankt, kijk dan alvast naar de witte container met AdBlue op de hoek van de tankplaats.
     Ervaren mensen die bekend zijn met aDBlue, de eigen opening (blauwe dop) zit naast de grote tankdop van de diesel, kunnen het pompen alvast proberen. Onze ouwe, trouwe, blauwe bussen zijn niet geschikt voor gebruik van aDBlue trouwens….

     

    De Routes in 2021

    We blijven vanaf 4 januari 2021 voorlopig de huidige routes 606 en 607 rijden, de lock down staat het niet toe om te gaan experimenteren met een nieuwe route door ‘s-Gravenland. Wel wordt de route van de 607 noodgedwongen aangepast en wel voor een groot aantal maanden (verwachting juni).
    We rijden daardoor niet meer over de Duikerlaan, maar over de Fluiterlaan (dat is langs bejaardencentrum d’Amandelhof, en vanaf halte Capelle centrum langs De Vijverhof en draaien zo linksaf de oude route op de Rivierweg weer op. Andersom rijden we hetzelfde traject terug naar Schollevaar.


    Leuker kunnen we het even niet maken……

    • Nieuwe dienstregeling RET per 3 januari 2021De landelijke nieuwe dienstregeling betekent voort ons even niets. We wilden wel anders gaan rijden (binnendoor via de Blinkert) maar gelet op de lage aantallen passagiers door de lock down lijkt dat alternatief niet echt interessant voorlopig . Ook voor chauffeurs is het trouwens leuker om bovendijks te blijven rijden via de Ketensedijk langs de IJssel dan binnendoor via de Blinkert.
    • Wegopbreking bij de Rivierweg (Gemeentehuis)Per 4 januari 2021 gaat de Rivierweg op de schop, dit gaat enige maanden duren. Hierdoor vervallen de twee haltes tegenover het gemeentehuis. We hebben samen met de RET en de gemeente besloten wel over Capelle Centrum (Metro) te blijven rijden en rijden dan voortaan voorbij het Seniorencentrum De Vijverhof. Om goed aan te komen vanaf de Baronie gaan we niet meer rechtdoor via de Duikerlaan maar slaan rechts af via de Fluiterlaan en rijden langs bejaarden centrum d_Amandelhof.
     Lette jullie wel goed op de stevige verkeersdrempels op de Fluiterlaan svp? Langzaam aan daar!
     Deze omleiding gaat dus vanaf januari maanden duren…Toelichting Planningsproces voor het chauffeursrooster 2021

     

     1. Eerst wordt het rooster van de eerste week in klad ingevuld met zoveel mogelijk chauffeurs die graag op een vaste dag of tijdstip willen rijden. Dit is om vooral zo veel mogelijk regelmaat te bieden.
     2. Dit ruwe rooster wordt daarna 8 maal herhaald (voor de 8 weken in januari en februari 2021)
     3. Daarna wordt het rooster handmatig aangepast met chauffeurs die graag wisselend of op verschillende dagen en momenten willen rijden of die op een bepaalde dag gewoon niet kunnnen
     4. Ook wordt zo goed mogelijk rekening gehouden met langere afwezigheid (door vakantie of ziekte)
     5. Daarna wordt dit aangepaste rooster in concept gepubliceerd, met verzoek om ieders commentaar
     6. Er zijn dan altijd chauffeurs die vinden dat ze te weinig rijden, maar troost je er valt altijd ergens een ritje van iemand anders vrij
     7. Het rooster wordt zo goed mogelijk aangepast aan ieders wensen, maar dat vraagt ook flexibiliteit
     8. Het rooster wordt na een paar dagen DEFINITIEF verklaard. Aanpassingen zijn daarna altijd wel mogelijk (ziekenhuisbezoek / begrafenis / griep etc) maar dat vraagt dan natuurlijk wat meer inspanning!
     9. Wil je graag meer afwisseling? Probeer het eerst onderling af te spreken en maak dit daarna bekend aan pl******@bu*************.nl
     10. Ben je er niet uit? stuur een net mailtje en samen komen we er altijd wel uit! Dank U
    1. Uitdelen van kerstgeschenken op 19 december
     LET OP: Op de gemeentewerf gelden de strenge RIVM – maatregelen: dus hou afstand, draag ook een mondkapje en ga NIET TE DICHT bij elkaar staan tijdens het uitdelen. Houdt afstand van elkaar. Blijf desgewenst gewoon in je auto zitten. Wij komen dan naar je toe.
     Dus blijf weg van elkaar, hoe ongezellig dat voor iedereen ook is.
    2. Het rooster en uitbetalingenHet rooster vormt de basis van de uitbetalingen van de 4 euro aan het eind van de maand. Vergeet je een wisseling van chauffeurs te melden aan de planning, of – nog erger – je ruilt om van dienst of vervangt elkaar zonder door de planning het rooster te laten wijzignen, dan komt bij de eindafrekening aan het eind van iedere maand iemand centen te kort.
     Dan ook niet klagen, dan moet je het maar eerder officieel melden.
    3. Uitdelen Kerstgeschenken 2020Zoals eerder gemeld, gaan we dit jaar niet uit eten met elkaar, Corona staat dit helaas niet toe. Juliie konden kiezen uit een alternatief geschenk. Dit is de uitslag
     • KERSTPAKKETTEN: IN TOTAAL: 8
     • VVV-BONNEN: IN TOTAAL: 13
     • DONATIE: IN TOTAAL: 10 (waarvan 9 aan de Voedselbank Capelle en 1 aan een andere Capelse instelling)

     De VVV-bonnen en Kerstpakketten worden persoonlijk uitgereikt op zaterdagochtend 19 december vanaf circa 11.00 uur tot circa 12.30 uur. (dan worden de twee bussen eerst nog getakt in Krimpen). Gelet op bezorgkosten wordt iedereen verzocht hun geschenk zelf op te halen, Vrijwilligers die hun bedag hebben gedoneerd aan de Voedselbank hoeven niet te komen, zij ontvangen een mooie kerstkaart thuis per post.
     We zullen zorgen voor een goede afwikkeling van jullie wensen.

     .

    4. Onderlinge verschuivingen bij langdurige uitval buurtbusMocht in de toekomst een buurtbus langdurig uitvallen voor een reparatie, dan zullen we onderling gaan verschuiven tussen chauffeurs / vrijwilligers van buurtbus1 en buurtbus2. Bij slechts één bus beschikbaar zullen we altijd de diensten 1,2 en 3 rijden. De diensten 4,5 en 6 zullen op dat moment vervallen. Wel gaan we dan onderling chauffeurs verschuiven richting de diensten 1,2,3. Dit doen we om iedereen een meer eerlijke kans te geven op het rijden van een dienst.
     n.b.
     In dat geval moet men wel opletten dat de aanvangstijden voor wisseling van de chauffuers op de gemeentewerf anders zijn!
    5. Voorlopig geen subsidie derde buurtbus Voor de uitbreiding naar een 3e buslijn is subsidie van de regio, de MRDH, nodig.
     Deze aanvraag, ingediend door de gemeente Capelle aan den IJssel is niet gehonoreerd geworden, omdat bezuinigingen nodig zijn, ingezet door Corona. De MRDH heeft aangegeven dat het schrappen in dienstverlening voor OV en gelijktijdig wél maatwerk uitbreiding verzorgen, geen juiste keuze zou zijn. Daarom blijven we voorlopig met 2 bussen rijden. De komende tijd zal worden bekeken of er toch nog mogelijkheden zijn om te gaan opschalen.
    6. Alternatief door de wijk ‘s-Gravenland goedgekeurd Graag laat ik jullie weten dat het voorstel van de buurtbusvereniging BVC voor een wijziging van de route besproken is met de gemeente en de RET en dat de routeaanpassing uit de onderstaande tekening akkoord is. Dit is dan een tussentijdse wijziging, die niet meer in de OV systemen verwerkt kan worden. De deadline van 1/9 is verstreken maar de wijziging is minimaal en zal geen effect hebben op de vertrektijden bij de andere haltes aldus de RET.Er is wel ook communicatie nodig door middel van het plakken van een sticker op de ‘verlaten’ haltes. Verder kan de gewijzigde route op de website van de BVC worden vermeld. Dit betekent dat beide bussen bij de rotonde Slotplein gaan doorrijden naar Zwembad de Blinkert, de tunnel onderdoor rijden dan drie rotondes nemen, voorbij het Winkelcentrum ‘s-Gravenland linksaf en via de Gounotstraat richting Capelle – West en Kralingsveer gaan rijden. De ingangsdatum horen jullie later.Avondspits
     Afhankelijk van de verkeersdrukte om 16.00 uur in ‘s-Gravenland, keert bus 606 eerder terug richting Capelle – West via een van de drie rotondes.
    7. Rooster December 2020 defintief en beschikbaar op websitePer heden staat het rooster voor December 2020 op de website, status defintief.MAAND-overzichtEr is in het MAAND-overzicht een kleine verbetering doorgevoerd. Daar staan voortaan cijfers in.
     Voorbeeld : de ombinatie D1 geeft aan dienst 1 bus 1 en de combinatie D6 geven aan dienst 6.
     Zo kan je dus op maandbasis ook vooraf gemakkelijk kijken welke diensten je gaat draaien.
    8. Aanpassing wachtwoord op websiteRegelmatig wordt het wachtwoord voor leden aangepast op de website www.buurtbuscapelle.nl.
     Het nieuwe wachtwoord is op 13 november verstrekt aan de leden via de whatsappgroep Chauffeurs
    9. Aanpassing in handhelds en reizigers informatiesysteemWe rijden per 5 november weer met twee bussen. Dat is doorgemaild aan RET en gemeente, echter, RET heeft ons gemeld deze wijziging pas per 23 november officieel te kunnen tonen in hun interne systemen. Dat betekent dat de handhelds niet alle ritten tonen, helaas, Even geduld dan maar…
    10. De buurtbus 1624 is nog niet gerepareerdTelefonisch overleg gaf aan dat de buurtbus 1624 in de garage staat en nog niet helemaal is gerepareerd.
     Dit betekent dat we op maandag 2 november maar met één (1) bus starten.
     Daarmee rijden we de diensten 1,2,3 zoals nu gebruikelijk.
     Dat betekent dat de chauffeurs voor de diensten 4,5,6 helaas niet kunnen rijden.
     We houden volgende week per dag bij of we de bus kunnen ophalen (en ook of de MinisterPresident op dinsdagavond nog een lock down afkondigt) .Uiteraard mag je – in goed overleg – onderling ruilen van diensten. Geef dat wel door aan de planning in verband met de uitbetalig van de vergoeding aan het eind van iedere maand.
    11. Juist gebruik van de Whatsapp ChauffeursOm sommige gesprekken en discussies in te dammen op de chaufffeurs app is een logo bedacht, welke kan worden ingezet als de inhoud van de gesprekken uit te hand dreigen te lopen. >Gebruik die dan ook
    12. Over het doorbranden van (kop)lampenVoordat je de motor start van de bus zorg er voor dat de ?? lichtschakelaar aan de linkerhandel op uit staat. Start vervolgens de bus en zet pas daarna de rijverlichting aan svp. Dit graag bij elke opstart-actie van de bus plaatsvinden.
     Het vermoeden is namelijk dat een te hoge aanloopspanning ofwel piekspanning die de lampen krijgen bij het starten van de motor de levensduur van de lampen aanzienlijk verkort. Het gaat namelijk hard met defecte koplampen en achterlichten. De beestjes zijn wat oud, dus met voorzichtigheid behandelen graag.Met een hartelijke groet!Paul van Gi******@va*****.nl
    13. Aanvang dienstrooster voor de maand NovemberHet dienstrooster voor de maand november wordt op dit moment langzamerhand ingevuld voor BEIDE bussen. We gaan er dus vanuit dat bus 2 weer officieel begint op 1 november 2020 te rijden, tenzij er nieuwe ontwikkelingen / richtlijnen zijn rondom Corona. Houden jullie rekening met mogelijke dubbele diensten in de komende weken svp
    14. Verslag BLV-bijeenkomsten op 13 en 15 oktober 2020Klik hier voor Verslag BVC I en II op 13 en 15 oktober 2020 def in PDF.De gebruikte powerpoint-presentatie is hier te zien als een PDF-bestand.
     Klik hier voor Powerpoint bijeenkomsten oktober 2020 Buurtbusvereniging Capelle (BVC)
    15. Parkshuttle Rivium
     Er is een nieuwe lijnbus gesignaleerd in Capelle, een bus van en naar Rivium, geexploiteerd door Connexion

     1. Uitnodiging Bijzondere Leden Vergadering BLV 2020!!
      DE CORONA- VOORSCHRIFTEN ZIJN VAN TOEPASSING!!!Datum : 13 en 15 oktober 2020 (met lunch)
      Locatie : Sensibel, Johan Jongkindrade 285c, 2908 CC in Capelle aan den IJssel
      Aanvang : 10.00 uur einde : circa 12.00 uurVoorgestelde agenda: 1. Opening / Vaststelling agenda
      2. Mededelingen / Ingekomen stukken
      3. Bespreking Notulen BLV dd 7 november 2019*
      4.1 Bespreking Jaarverslag 2019* en Vaststellen / Toelichting Jaarrekening 2019*
      4.2 Reactie van de Kascommissie op de Jaarrekening 2019
      4.3 Bestuurssamenstelling, voordracht bestuurslid en benoeming leden kascommissie 2020,
      4.4 Prognose / Begroting / Dienstregeling 2020 (presentatie op BLV)
      5. Rondvraag
      6. Sluiting* Downloaden

      1. Voorgestelde agenda BLV 2020 BVC in PDF.
      2. Jaarverslag-2019-Buurtbusvereniging Capellein PDF.
      3. Verslag BLV BVC 7 november 2019 in Pdf.
      4. Overzicht aanmeldingen BVC 13 en 15 oktober 2020 in PDF.
     2. Werkinstructies kleine voertuigen ivm ventilatie
      Van: Norbert Dekker Kleijn
      Kopie aan:Eddy Pelle
      Datum:8 september 2020
      Onderwerp:Werkinstructies kleine voertuigen ivm ventilatieMet ingang van 28 augustus 2020 kunnen de Fiat Ducato, VW Crafter (1601, 1603, 1604, 1605) en de Mercedes 1620 ingezet worden vanuit het taximodel met triage vooraf via een app en/of in een lijndienst.Voorwaarden voor het gebruik van deze voertuigen zijn:

      1. Er is voldoende afstand, 1,5 meter, tot de chauffeur gerealiseerd door een afzetlint of er is een kuchscherm geïnstalleerd i.c.m. 1 meter afstand.
      2. De ventilatie voor chauffeur én passagiers moet op buitenlucht staan, GEEN recirculatie.
      3. Als er een dakventilator aanwezig is, moet deze op afzuigen staan.
      4. Het raam voor passagiers staat (gedeeltelijk) open zodat er voldoende verse lucht binnen komt.
      5. Passagiers rijden met een mondkapje, bestuurders mogen dat vrijwillig doen in deze voertuigen.
      6. Laat geen chauffeurs rijden uit een risicogroep, bijvoorbeeld 70+.
     3. We gaan weer beginnen op donderdag 1 oktober!In nauw overleg met de gemeente en de RET gaan we met ingang van donderdag 1 oktober 2020 weer beginnen, wel met één (1) bus. De reden hiervan : we hebben op papier niet genoeg chauffeurs om met een tweede bus te rijden. Er zijn tijdelijk 13 van de 36 beschikbare chauffeurs uitgeschakeld. Mochten nu naderhand blijken dat er genoeg animo aanwezig is om met de tweede bus te rijden dan kan dat ook. Dit alles onder voorbehoud van nader een te scherpen corona-maatregelen Rotterdam – Rijnmond. De planning voor de hele maand oktober is gemaakt. Kijk even naar deze planning en meldt eventuele afwijkingen aan Nico van der Mark per email pl******@bu*************.nl.
      n.b.
      Door computer-technische onmogelijkheden bij de RET zal daar onze dienstregeling niet halverwege de week (per 1 oktober) maar bij het begin van een week (maandag 5 oktober) zichtbaar zijn in hun dienstregeling!e.
     4. Ook de twee bijeenkomsten gaan gewoon doorDe twee geplande bijeenkomsten op 13 en 15 oktober zijn met ieder 15 deelnemers vol . Kijk hier
      DEEELNEMERS BVC 13 en 15 oktober 2020 versie dd 22 september 2020 (in PDF) op welke dag je welkom bent in Schollevaar. Na afloop wordt er om circa 12.00 uur een broodjeslunch geserveerd en gaat ieder naar huis met een typisch BVC cadeautje..
      Ook hier gelden de Corona-maatregelen en worden deze de komende dagen aangescherpt, dan stellen we de vergaderingen zo nodig uit. Uiteraard ontvangt iedereen een verslag, zodat ook mensen die niet aanwezig kunen zijn, worden geïnfomeerd over het besprokene.
     5. Bevindingen van het TNO – onderzoek van buurtbussen door OV-NLZie hier het rapport Effect-van-schermen-in-het-stads-en-streekvervoer_buurtbus, met de bevindingen en resultaten van het onderzoek door TNO. (in PDF)
     6. Consequenties nieuwe Richtlijnen OV – NL* De openbaarvervoerbedrijven verenigd in OV-NL hebben en zijn de buurtbussen van Nederland aan het inspecteren. Dit met tussenresultaat dat onze blauwe bussen zijn goedgekeurd, met aanvullende voorwaarden voor gebruik van de airco in de bus.
      Ook stelt men nieuwe en verzwaarde eisen aan chauffeurs van buurtbussen. Dit is slecht nieuws : Alle chauffeurs ouder dan 70 jaar en/of chauffeurs met een zwakke of chronische klachten met hun gezondheid mogen voorlopig niet meer actief op de bussen rijden. Dit overigens uit voorzorg en met respect voor oudere chauffeurs. In ons geval betekent dat circa 13 leden voorlopig niet mogen rijden, een aanzienlijke aderlating van ons vrijwilligersbestand. We hopen dat iedereen toch begrip heeft voor deze maatregel die ons allen nu door de coronamaatregelen overkomt.Het betekent dat we met één (1) bus kunnen bemensen, maar twee bussen niet meer halen. We begrijpen dat dit oordeel veel van onze chauffeurs treft en het niet leuk vinden. Zij zijn inmiddels telefonisch benaderd, want ondanks deze tegenslag willen we met ingag van 1 oktober weer gaan rijden met 1 bus. Dit om de nieuwe lichting chauffeurs te leren op tijd te rijden in het dienstrooster en ook hun rijvaardigheid met een bus te verhogen. Er komt immers weer een nieuwe dag aan de horizon.*
      Bij OV-NL zijn alle openbaarvervoerbedrijven aangesloten: Arriva, EBS, GVB, HTM, Keolis, NS, Qbuzz, RET en Transdev.
     7. Twee (kleine) bijeenkomsten voor vrijwilligers BVCWe hebben het voornemen om elkaar eens te zien en te horen en te vergaderen bij Sensibel, Johan Jongkindrade 285c, 2908 CC in Capelle aan den IJssel. Deze locatie ligt pal achter het NS station Schollevaar. Sensibel heeft een eigen entree op de begane grond. Je kunt er goed en gratis parkeren.
      We gaan daar vergaderen op dinsdagochtend 13 oktober én op donderdagochtend 15 oktober in twee kleinere groepen (van maximaal 16 personen). Natuurlijk letten we daar dan op de Corona-voorschriften.
      Beide bijeenkomsten zijn in de ochtend! Omdat we weten dat niet iedereen op een- en dezelfde datum kan, houden we twee gelijke vergaderingen. Al naar gelang ieders voorkeur delen we iedereen dan in op een van de twee ochtenden. Het zijn twee gelijke vergaderingen dus je kunt de dag van aanwezigheid zelf kiezen.Onderwerpen In ieder geval : nabeschouwing van het afgelopen jaar 2019, de stnd van zaken in het lopende jaar 2020, de nieuwe routes 2021 en de komst van de nieuwe bussen. Binnenkort krijg je de uitnodiging om te vragen op welke van de twee bijeenkomsten je aanwezig wilt of kunt zijn.
     8. Vervoer voor Bibliotheek aan den IJsselWij zijn in de zomervakantie benaderd door de Bibliotheek of wij chauffeurs met EIGEN vervoer kunnen leveren die gedurende de schoolperiodes eenmaal per week langs een aantal basisscholen in Capelle en Krimpen willen rijden om daar aan de hand van een vaste route grote boxen met leesboeken te wisselen, zodat leerlingen daar boeken uit de bibliotheek kunnen ontvangen.Gelet op de stilstand van de buurtbus, hebben we inmiddels ja gezegd en een aantal kandidaten met een (grotere) eigen auto benaderd. Zij krijgen een km-vergoeding die de onkosten van hun eigen auto dekt alsmede een vergoeding voor hun werkzaamheden. Interesse? Meldt je aan bij Piet Koolmees als (reserve)chauffeur.
     9. Buurtbus Capelle nog niet van start..Vanochtend ontvingen wij onderstaand bericht van onze contactpersoon bij de RET :(begin bericht)”Beste Ingrid, Patrick, Paul, Sigrid,Op maandag 17 augustus zette de RET de buurtbussen per direct stil op basis van een studie van TNO. Uit die studie bleek dat er nader onderzoek nodig is naar de manier waarop deze bussen geschikt gemaakt kunnen worden om te rijden terwijl het coronavirus onder ons is.Als RET begrijpen wij dat dit besluit nogal plotseling kwam, en daarmee zowel reizigers, vrijwilligers als bestuurders overviel. Dat betreuren wij en willen wij bij een volgend besluit over de buurtbussen voorkomen. Daarom lichten wij u nu al graag in over het vervolgproces.Na het uitkomen van het TNO onderzoek en het staken van de exploitatie met de kleine voertuigen, heeft de RET afdeling Risk & Veilig de voertuigen en exploitatie nader onderzocht. Op basis daarvan vindt RET het niet verantwoord om op dit moment weer te starten met de exploitatie van de buurtbus. Naast het voertuig speelt daarbij ook het risico voor de vrijwilliger chauffeurs een rol, die deels vallen in de risicogroep voor Corona. Voor andere typen kleine voertuigen geldt dat inzet op dit moment wèl veilig wordt geacht. Daarom zullen vanaf volgende week een aantal lijnen weer met kleine voertuigen worden uitgevoerd. De buurtbus in Capelle zit daar dus helaas niet bij.Wij betreuren de huidige situatie uiteraard ten zeerste. Uiteraard willen wij samen met de gemeente en de buurtbus organisatie zoeken naar alternatieve oplossingen voor het vervoer de buurtbus reizigers. Daarover gaan we volgende week graag met u in gesprek. Als er voor die tijd vragen zijn, kun je natuurlijk altijd contact opnemen.

      Vriendelijke groeten,

      Eddie Pelle
      Coördinator Netwerkontwikkeling en strategisch asset management | Strategie & Ontwikkeling


      (einde bericht)

     10. Algemene Ledenvergadering (ALV) 2020Onderzocht is of er een geschikte omgeving gevonden kon worden om de jaarlijkse Algemene LedenVergadering (ALV) veilig te organiseren. Er kon helaas geen enkele openbare ruimte worden gevonden waar circa 30 mensen veilig en goed kunnen vergaderen. De koffie in de pauze en het welbekende drankje en hapje na afloop maakt het bijna onmogelijk een vergaderlocatie te vinden.
      Zelfs Capelse restauranthouders waren niet genegen dit te organiseren. De jaarvergadering 2020 wordt daarom weer uitgesteld.In iedere jaarvergadering worden gewoonlijk de jaarrekening van het afgelopen jaar (2019) toegelicht en het bestuur gedechargeerd voor het gevoerde beleid (2019). Daarnaast wordt een visie op het lopende jaar (2020) uitgesproken, verwoord in komende activiteiten en financiële begroting 2020 van kosten en opbrengsten. Voor dit jaar 2020 weten we inmiddels allemaal hoe de realiteit volslagen anders is uitgepakt dan iedere prognose in het voorjaar. Ook de huidige (tweede) stilstand van de bussen was niet voorzien, dus de plannen voor de rest van 2020 maakt het BVC-bestuur volslagen onzeker. We willen de jaarvergadering 2020 organiseren zodra het ergens weer veilig kan en mag. Wordt vervolgd!
     11. Ventilatie onderzoek buurtbusVanmiddag is op de gemeentewerf door de RET de buurtbus op de ventilatie onderzocht en gefotografeerd. Dit in verband met het landelijk onderzoek naar de kuchschermen in de buurtbus. Morgen is er een nieuwe vergadering van het landelijk OV-overleg en worden de eerste signalen als ook de toekomst besproken.
      Het uitsluitsel kan echter nog enkele weken duren.
     12. Foto’s nieuwe buurtbusOp het terrein van de RET kwamen we toevallig een aantal gloednieuwe buurtbussen tegen die wij ook binnenkort gaan krijgen, De hier getoonde buurtbussen worden thans ingezet in Schiedam (maar staan nu allemaal stil vanwege de corona)[robo-gallery id=”10016″]
     13. Hoe nu verder…?Gisteren omstreeks 12.00 uur ontvingen de dienstdoende chauffeurs onverwachts telefonisch bericht dat de busdienst met onmiddellijke ingang moest worden beeindigd. Het was een besluit van de RET. De bussen werden op de gemeentewerf geparkeerd. Voor velen van ons werd het op dat moment ervaren als ‘een tegenslag’.
      Toch zit er een andere kant aan deze medaille: de veiligheid van passagiers en in dit geval van onze chauffeurs staat voorop. Het kan geen kwaad onze veiligheid door derden te laten beoordelen. Er zullen ongetwijfeld aanpassingen gaan komen. Nou is veiligheid een relatief begrip. Maar de ervaringen van de afgelopen vier maanden tonen aan dat we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn met het Corona-virus. Dus gewoon rustig thuis de komende ontwikkelingen afwachten is het devies.
      Er zullen nieuwe mededelingen verschijnen, maar hoe en wanneer is ons onbekend. Blijf zelf ook voorzichtig en veilig!
     14. RET kleine (buurt)bussen gaan uit voorzorg uit de roulatie
      17 augustus 2020Op basis van het TNO-onderzoek dat in opdracht van OV-NL is uitgevoerd naar kuchschermen, hebben wij besloten om al onze buurtbussen, STOPenGO-bussen en andere kleine bussen vooralsnog stil te zetten. Dat doen wij uit voorzorg. In de betreffende kleine bussen zaten de chauffeurs goed afgeschermd en gold net als in het overige OV de mondkapjesplicht.
      Uit het TNO-onderzoek komt echter naar voren dat er om te bepalen of hiermee afdoende bescherming wordt geboden voor buurtbussen aanvullend onderzoek nodig is.Hoewel er geen gevallen van besmetting bekend zijn in onze kleine bussen, stoppen deze uit voorzorg met rijden. Het gaat dus niet om de grote bussen, daarvoor heeft TNO aangetoond dat kuchschermen effectief zijn.
     15. Vervoercijfers BVC in week 33[table2019 style=”width:500px” colalign=”center|center|center|center” class=”someclass”]
      Bus, Week, totaal km ,aantal reizigers
      ,,,
      ,33,
      Bus 1,, 975, 98
      Bus 2,,710, 113
      Totaal,33,1685, 211
      ,,
      [/table2019]
     16. Website op mobiele telefoons werkt niet altijd goed
      Geconstateerd is, dat het menuscherm op de website niet altijd werkt op sommige types mobiele telefoons.
      Gaat het op pc’s en tablets (Ipad) gewoonlijk altijd wel goed, sommige types mobiele telefoons tonen wel het menu maar het is met geen mogelijkheid te openen daanrna blijkt. Er is een tijdelijke oplossing , maar gezocht wordt naar een passende oplossing voor dit probleem(pje).
     17. Invoering nieuwe rittenlijst week 34 (17 augustus)De Gemeente Capelle aan den IJssel en de RET vragen ons om een goed sluitende rittenregistratie bij te houden.
      Dit om een goed inzicht te krijgen in het aantal gereden kilometers, de gebruikte liters brandstof en een indicatie van het aantal vervoerde reizigers per bus en per route.Dit is van belang om de exploitatiekosten en baten van de buurtbus goed inzichtelijk te krijgen.
      Daarom hebben wij een nieuw formulier ontworpen waarop de benodigde informatie moet worden ingevuld.
      Voor elke bus komt er een weekformulier in de map. Wij verzoeken jullie het formulier zorgvuldig in te vullen, dit om problemen met de gemeente en RET te voorkomen.Toelichting:De kilometerstanden hoeven alleen te worden ingevuld door de chauffeurs die dienst 1 en 4 hebben, bij aanvang van de dienst en de chauffeurs die dienst 3 en 6 hebben, bij het einde van de dienst.
      Het aantal vervoerde reizigers moet door alle chauffeurs per route (606 of 607) worden ingevuld.
      De chauffeurs die gaan tanken, ook op zaterdag, moeten de kilometerstanden en het aantal getankte liters noteren.VOORBEELDOp de website onder documenten kun je een Voorbeeld BVC rittenlijst vinden.
      Van elke week zal er op de whatsapp van de chauffeurs een terugkoppeling plaatsvinden zodat we allemaal optimaal betrokken zijn bij onze gezamenlijke inspanningen. Mocht je nog vragen hebben dan kun je contact opnemen met:-Henk Hagers
      -Mobiel (whatsapp) 0629067643
      -Email: he**********@gm***.com.

      Wij rekenen op jullie medewerking.

     18. Aanmelding Nieuwe KandidaatEr is een nieuwe kandidaad aangemeld: Dennis Rijnders, een jongere kandidaat (41 jaar oud) met personenbus-ervaring als taxi-chauffeur en een vroege vogel. Dennis rijdt eerst een paar maal mee met een vaste chauffeur.
     19. Rooster voor augustus en septemberHet rooster voor AUGUSTUS is weer compleet. Vanwege een aantal uitvallers heb ik daarin nog moeten schuiven. CHECK aub NOGMAALS het rooster en neem het over in jullie agenda. Zodat we niet voor verrassingen komen te staan.Daarnaast heb ik het rooster van SEPTEMBER ingevuld. Daar staan nog de nodige open plekken in. Ook bij de standby diensten. Graag jullie reacties uiterlijk DONDERDAG 30 JULI per MAIL (pl******@bu*************.nl). NIET per app.
      Alvast dank voor jullie reactie.
      Groet,
      Nico
     20. Voorgestelde routes per 1 december 2020Na het gesprek met de gemeente zijn dit de nieuwe routes geworden.
      Alleen de RET (was niet aanwezig) kan nog bezwaar maken (met name alleen over de route 606)
      N.B. De getoonde speldenprikken komen NIET overeen met echte bushaltes, dus maak geen vergissing.607
      606
      Gecombineerd
     21. Derde bus komt beschikbaarDe RET heeft ons vandaag gemeld dat er een derde bus beschikbaar blijft na levering van de 2 nieuwe bussen. Dat maakt dus een nieuwe busverbinding naar het IJsselland ziekenhuis mogelijk. Donderdag spreken we weer met de gemeente over de nieuwe routes en de knelpunten (letterlijk en figuurlijk) die nog moeten worden genomen voor het groene licht van de nieuwe dienstregeling.
     22. Algemene Ledenvergadering (ALV) 2020Onze statuten schrijven voor dat we minimaal eenmaal per jaar samenkomen in een Algemene Ledenveragdering (ALV). Door de Corona-richtlijnen was een dergelijke ledenbijeenkomst in het voorjaar niet mogelijk, zelfs verboden. Door de overheid is er daarom aan organisaties, zoals vereniginngen en stichtingen, uitstel verleend tot 1 september 2020.
      Inmiddels zijn er weer een beperkt aantal Capelse vergaderzalen beschikbaar voor het organiseren van een ALV. Aanwezigen moeten dan wel zitten op anderhalve meter van elkaar en er zijn natuurlijke onhandige procedures tijdens binnenkomst, een koffie-pauze of het bekende drankje en een hapje na afoop van een bijeenkomst.
      Praktisch gezien, gaat het zo eigenlijk gaat niet echt lukken. We beraden ons nog op een passende locaties en vergadermoment in augustus. Mocht het dan niet lukken of komt er onvoorzien een aanscherping vanwege een tweede corona-golf dan letten we natuurlijk extra op de richtlijnen van de overheid. Een electronische vergadering organiseren – met alle deelnemers thuis achter de PC – is wel mogelijke maar vinden we niet passend. Het gaat er tenslotte om om elkaar echt te zien en te spreken.
     23. Verkeeersdrukte op de Algerabrug!De wisselstrook op de Algerabrug is voor een maand afgesloten voor onderhoud. Daardoor ontstaat er in de spits een enorme verkeersdrukte. Wil je kijken hoe druk het daar is of wil je de bussen voorbij zien komen als ze gaan tanken in Krimpen? Klik dan op de volgende link
     24. Aflevering nieuw buurtbus toch vertraagd…
      Vandaag ontvingen we de volgende mail met een slecht bericht:Beste Paul, Ingrid, Patrick, Ik zou nog terugkomen op de oplevering van de nieuwe busjes. Inmiddels heb ik bericht van Tribus hierover gehad. Er is, helaas, een forse vertraging. De Volkswagenfabriek blijkt vanwege Corona deels te hebben stilgelegen. Volkswagen heeft daar eerder geen uitingen over gedaan, pas eind juni zijn de dealers hierover ingelicht.
      Men gaat in de zomer wel proberen om de achterstand in te lopen, maar de realistische planning is nu dat de auto’s pas begin september bij Tribus binnenkomen. Dan gaat Tribus ze ombouwen (dat duurt zo’n 6 weken), en daarna moet de RET apparatuur er nog in gezet. Je komt dan al snel rond eind oktober uit dat jullie over de busjes kunnen beschikken.Het spijt me echt dat ik dit zo aan jullie moet berichten. Laat even weten asjeblieft of je problemen verwacht als je tot en met oktober met de huidige bussen blijft doorrijden.Vriendelijke groeten,
      Eddie Pelle (RET)
     25. Bespreking nieuwe routesVolgende week maandag spreken we de RET en de gemeente opnieuw voor de nieuwe routes met ingang van 1 december 2020. Gedacht wordt nu aan een ringlijn Schollevaar met begin- en eindpunt achterzijde IJssellandziekenhuis voor de 607 (2 bussen die tegengesteld aan elkaar rijden en elkaar in Capelle Centrum passeren).
      Dat gaat dan via de bussluis aan de Zevensprong linksaf over de Capelseweg naar Capelle Schenkel.Lijn 606 rijdt met 1 bus vanaf Capelsebrug Hoog naar Capelle Centrum en terug via s-gravenland en Capelle West naar Kralingseveer met als eindpunt Capelsebrug.Ringlijn 607 Ringlijn 606Maandag verwachten we de voordelen en de nadelen van de routes te kunnen bespreken.
     26. Per 1 juli mogen alle zitplaatsen weer worden gebruikt, passagier met mondkapje is verplicht
     27. Kranten-artikel in het AD Lees hier het artikel over de Capelse Buurtbus in het AD
     28. Luka Cuturic heeft afscheid genomenOnze (student)vrijwilliger Luka Cuturic is in mei met succes afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit en heeft al vrij snel een fulltime job gevonden bij het hoofdkantoor van Samsung NL op Schiphol.
      Dat betekent helaas voor ons dat hij niet meer beschikbaar is voor de buurtbus.
      Wij bedanken Luca voor zijn bijdrage de eerste maanden van de bus en wensen hem veel succes in zijn nieuwe job.
     29. Bestuursvacature secretarisSecretaris Leo van Houten heeft aangegeven zijn functie van secretaris te beëindigen. Zijn motivatie is dat zowel de voorzitter als de penningmeester zo veel van zijn (secretaris)aandachtsgebied bestrijken, dat hem zicht en greep op zijn eigen aandachtsgebied ontbeert. Dat uit zich voornamelijk doordat hij in de dagelijkse contacten met zowel RET als gemeente als vrijwilligers niet direct is betrokken en dat hij informatie veelal uit tweede of derde hand hoort. Uiteraard is ook de ‘stilstand’ in de corona-fase hier debet aan, maar het is wel een leerpunt voor het bestuur.
      We danken Leo voor zijn inbreng en toegevoegde waarde in de ‘stabilisatiefase’ van de vereniging. In afwachting van een opvolger wordt de secretaris-functie tijdelijk waargenomen door de voorzitter.
     30. Protokol verantwoord blijven reizen in het openbaar vervoerLandelijk is een protocol opgesteld voor alle vormen van openbaar vervoer.
      Het is een document van de rijksoverheid. Klik voor Protocol-verantwoord-blijven-reizen-in-het-openbaar-vervoer.
      Het document telt 26 pagina’s. Over de maatregelen specifiek geldend voor een bus kan je lezen vanaf pagina 20.
     31. Hoe en wanneer nu verder? Vanavond heeft Burgemeester Oskam in zijn on line vragen-uurtje op internet ook kort gesproken over de buurtbus. Hij meldde het correct: de buurtbus is een succes, de buurtbus blijft en komt weer terug. Hij meldde dat de vrijwilligers een pauze hebben genomen en de verdere Corona-ontwikkelingen thuis afwachten.Vandaag is er met de RET gebrainstormd over een mogelijke hervatting van de Capelse buurtbus. We hadden hen al eerder gezegd in ieder geval NIET met ingang van 1 juni te gaan rijden, maar de eerste weken af te wachten op (on)gewenste interacties tussen passagiers / chauffeurs / BOA’s / gebruik mondkapjes etc,Omdat de buurtbussen fysiek moeten worden aangepast – wat capaciteit en doorlooptijd kost – hebben we als INTENTIE-datum 15 juni a.s. uitgesproken. Dit met het doel om met hen voor die datum (als target) verschillende acties te kunnen afspreken en te realiseren.Voor de goede orde : Noch de gemeente, noch de RET, eist dat wij als vereniging weer gaan rijden. Dat mogen we met de leden van de vereniging zelf beslissen. Zij hebben al eerder uitgesproken iedere beslissing en/of startdaum van onze vereniging te respecteren.
      • 1. De buurtbussen moeten dus meer corona-proof worden (extra scherm) uitgevoerd, de bussen moeten dan ergens naar een garage worden gereden. De nieuwe bussen van de andere buurtverenigingen worden op dit moment aangepast (of deze nieuwe buurtbussen ook per echt 1 juni gaan rijden, is nog niet helemaal duidelijk, zo hoorde ik van de RET vanmiddag).
       Wij zijn nu de enige buurtbusvereniging met oude bussen in dienst, dus de aanpassingen zullen wellicht iets anders worden. De RET gaat in ieder geval aan de slag met deze technische klus.
      • 2. Over het gebruik van de Handheld en PIN -automaat moeten (schoonmaak) procedures worden afgesproken. Zij zijn wellicht een mogelijk bron van virus-overdracht tussen chauffeurs en passagiers.
       Er is weliswaar recent een landelijk geldend OV-protocol uitgebracht. maar bij nadere bestudering daarvan komt daarin het trefwoord buurtbus niet voor.
      • 3. De werkplek van de chauffeurs moet worden gezekerd met een schoonmaakprotocol én voldoende schoonmaakmiddellen, waaronder inbegrepen wegwerp handschoenen en mondkapjes. Er rijden immers drie verschillende chauffeurs per dag op die ene chauffeurs-stoel. Dat betekent ook iets voor regelmatige schoonmaak van het stuur, de schakelaars voor de buitendeur en de schakelaars voor licht en richtingaanwijzer.

      Nieuwe Planning

      Planner Nico is verzocht weer een planning met ingang van 15 juni op te voeren in het systeem. Want dat staat en valt natuurlijk met de beschikbaarheid van een voldoend aantal chauffeurs per die datum. Dit inplannen van chauffeurs kost Nico aardig wat tijd is de praktijk.

      Moreel

      Ieder van ons mag en zal zelf beslissen of je weer beschikbaar bent met ingang van de voorgestelde 15 e juni. Wil je wel (en wellicht onder een aantal aanvullende Corona – voorwaarden) laat het weten aan Nico of Piet.

      Wil je niet, even goede vrienden. Iedereen van ons is oud en wijs genoeg om een volwassen besluit te nemen. Vaak hangt dit oordeel ook af van de mening van gezinsleden thuis. Wil je niet? Laat ook dat voor de duidelijk aan Piet of Nico even weten. Nogmaals, wees er gewoonweg eerlijk in. We zullen je besluit altijd respecteren. Niet willen of niet kunnen rijden is immers ieders goed recht als vrijwilliger.

      Ook voor vragen en zorgen kan je bij Piet, Nico of mij terecht. Niet alles is al even duidelijk in deze tijd van virologen met wisselende meningen en waarschuwingen.

      Mochten er onvoldoende aantal vrijwilligers beschikbaar komen voor een betrouwbare dienstregeling , dan zullen wij dat de RET en de gemeente Capelle aan den IJssel melden.No hard feelings, alles schuift dan door naar betere tijden…..

     32. Weer gaan rijden?Er is nog geen uitspraak wanneer de buurtbussen weer gaan rijden. De RET heeft er nog geen standpunt voor ingenomen (eerlijk gezegd ook geen tijd voor genomen). Ze hebben andere drukke werkzaamheden om weer met het OV op volle sterkte te gaan rijden. Wel meldde men dat men in een buurtbus niet goed afstand van anderhalve meter kan aanhouden plus dat het aantal gelijktijdige passagiers maximaal 3 zal zijn. Geen goede basis om weer vroeg te starten dus…Met de gemeente is wel informeel gesproken. Zij zullen zelf geen datum noemen, maar het besluit aan de RET en de BVC houden. Ook met de andere buurtbusverenigingen is overleg geweest. Gedacht wordt daar aan een aantal beschermende maatregelen in de bussen zelf : een plexiglas scherm tussen chauffeur en passagiers. Over de handheld nog geen afspraak. We wachten de ontwikkelingen verder af.
     33. Dienstrooster planning
      Nico van der Mark zal langzaam een begin gaan maken met roosterplanningen in te voeren. Dit om iedere chauffeur alvast een gevoel voor een datum te bieden. Wordt er op die bewust datum dan nog niet gereden dan vervalt gewoon de dienstrit.
     34. Uitstel Algemene Ledenvergadering (ALV)Onze statuten schrijven voor dat het bestuur binnen 6 maanden na afloop van een kalenderjaar verantwoording aflegt over het gevoerde beleid. Door de Corona-voorschriften komt het organiseren van een openbare ALV in de knel. Ook de maand juni biedt weinig hoop op een geslaagde leden-bijeenkomst op anderhalve meter afstand van elkaar.
      Er is als noodmaatregel nieuwe Nederlandse wetgeving van kracht, die verenigingen naast een online ALV ook de mogelijkheid biedt om een ALV te verschuiven in de tijd (tot 1 september 2020). Het bestuur maakt van deze tweede mogelijkheid gebruik. Over de nieuwe datum voor de jaarlijke ALV wordt eenieder bijtijds geinformeerd.
     35. Nieuwe buurtbussenDe keuze voor dit type buurtbus is door de RET gemaakt op basis van veranderde Europese wetgeving. Als de bus laagvloer geleverd had geworden, hadden er maar 5 of 6 stoelen/reizigers meegemogen ipv 8 reizigers en dan is waarschijnlijk financieel niet aantrekkelijk.Eerlijk gezegd, zijn we er als bestuur van de buurtbusvereniging niet gelukkig mee, want rollators of kinderwagens meenemen wordt bijna onmogelijk gemaakt. We zullen dat formeel aan zowel de RET als de gemeente gaan melden. Dit om te voorkomen dat wij later verwijten te horen krijgen, dat onze chauffeurs mensen met een rollator of kinderwagen langs de route laten staan, want zo werkt dat nou eenmaal uit bij het publiek.Overigens worden deze busjes in dezelfde uitvoering nu aan alle vervoerder in Nederland geleverd.
      Een foto van de ARRIVA-buurtbus 797 in Limburg.
      Een fote van de BRAVO-buurtbus in Schaijk (Nbr)video Ook een (te lange) video over een nieuwe buurtbus in Schaijk – Brabant – lijn 254 (begin mei afgeleverd) in dezelfde uitvoering als deze ook aan de RET worden/zijn uitgeleverd.

      Zie hier een video over de nieuwe buurtbus.

      Daarnaast mogen in de nieuwe buurtbus geen rollators en kinderwagens mee want dat zijn losse objecten. Alle chauffeurs op de BAR (Barendrecht, Alblandswaard, Ridderkerk) buurtbussen zijn geinformeerd dat rollators en kinderwagens niet mee mogen als de nieuwe buurtbussen de weg op gaan.
      In de oude Mercedes Sprinters en VW Crafters waar zij 5 jaar mee gereden hebben mochten deze ook al niet mee en werden ook geweigerd bij de haltes. Staat ook op de website van RET vermeldt.

     36. Brainstormen aanpassing dienstregeling december 2020Vandaag is er een gesprek geweest tussen de BVC en de gemeente voor de nieuwe dienstregeling met ingang van december 2020.
      Daartoe moeten namelijk vroeg genoeg allerlei voorbereidingen getroffen worden en voor de uiterste datum van 1 september 2020 ingediend bij de RET. Intentie van de brainstormsessie was om in de nieuwe dienstregeling met de huidige bussen in ieder geval ook het IJsselland Ziekenhuis aan te doen.
      We hebben een aantal beschikbare varianten doorgesproken en uitgerekend.

       • Helaas is het ons niet gelukt om een zinvolle route te ontwikkelen voor de 607 om ook binnen een uurdienst te blijven. De kortste route Schollevaar – IJsselland Ziekenhuis vergde 33 minuten en dat gerekend zonder pauzes voor de chauffeur en daarnaast uitgaande van minimale vertragingen
        Het lukte niet om binnen een uur tussen Schollevaar en het IJsselland ziekenhuis heen en weer te rijden binnen de 60 minuten.Dat is vervelend, dat gaat dus in de praktijk niet lukken zonder een extra derde bus was onze conclusie.
        Dat gaan we richting college van B&W en Raad ook de evaluatie van de routes en mogelijke alternatieven aangeven.
        Daarover is afgesproken om dat in de laatste raadsvergadering voor de zomer te doen.
        En heeft gemeente ook voldoende tijd om subsidie aan te vragen bij MRDH.
       • Voor de 606 is een alternatief onderzocht om eerst een deel via Fascinatio te rijden , te draaien bij de rotonde en terug te rijden via een deel van de Abram Rijckevorselweg richting IJsselmondselaan en zo de oude route weer te rijden richting Capelsebrug.
        Ook dat geeft in de avondspits vertragingen en de vraag is of de mensen in Kralingseveer echt gelukkig worden om eerst door Fascinatio te rijden op weg naar huis in West.

      Onze conclusie is : met twee bussen is het welhaast ondoenlijk / onmogelijk anders te rijden dan de huidige routes.

      • Een aanvraag indienen voor een derde bus (plus extra bemanning) is niet de intentie op dit moment (stilstand Corona) .
       Dit zal eerst na de Evaluatie eind volgend jaar mogelijk en redelijk zijn.
       Dit alles was voorlopig onze eerste, voorzichtige conclusie.

      Maar we zouden geen echte vereniging zijn, als ook alle leden hun mening mogen uiten, graag zelfs!!
      Dus heb je aanmerkingen en aanbevelingen op een andere route voor 2 bussen laat het weten, we nemen je adviezen uiteraard serieus.
      Als dit commentaar binnen een week kan komen naar Piet of naar mij (uitsluitend per email en NIET per whatsapp) dan komt dat heel goed uit voor de planning.

      Tot zover even, blijf ondertussen gezond en veilig!

     37. Uitval Corona -virusTen gevolge van het corona – virus zijn beide busdiensten in ieder geval tot 20 mei 2020 gestaakt.
      Zodra er meer bekend is , wordt dit hier gemeld aan de chauffeurs als ook op whatsapp.
     38. Overzicht aantal vervoerde passagiers 2020In de eerste 10 weken van 2020 vervoerden wij maar liefst bijna 6000 passagiers.
      Hieronder een overzicht van geregistreerde passagiers tot 16 maart 2020 (Corona-virus). De tellingen in januari 2020 waren niet betrouwbaar,omdat toen deels met de oude handhelds werd gereden…
      Lijn 606 vervoerde in 2020 1181 en lijn 607 in totaal 4760 geregistreerde passagiers. De drukste dag bleek 10 maart 2020 met 152 passagiers op buslijn 607. Overall, een sterk wisselende maar wel stijgende lijn…Planning maart 2020Zoals jullie hebben gezien, zijn en worden alle niet-gereden ritten verwijderd uit de planning voor de chauffeurs.
      Eind van de maand maart worden alle wel-gereden ritten in maart (tot 16 maart jl) vergoed aan de chauffeurs op basis van 4 euro per gereden dienst. Het geld wat deze maand niet wordt uitgekeerd, wordt opgespaard voor een bijeenkomst met chauffeurs, zodra dat weer enigszing wordt toegestaan door de overheid..
      Bijgaand het overzicht :
      2020 BVC Uitbetalingen Chauffeurs Maart 2020.CORONA UPDATE : Algemene maatregelen • Alle medewerkers die verkouden zijn of hoesten of koorts hebben: blijf thuis.
      • Bij niet kunnen werken/koorts: gewoon ziekmelden en het verzuimbeleid volgen
      • Bij milde klachten hoef je de huisarts niet te bellen. Als de klachten erger worden wel (meer dan 38 graden koorts en hoesten of benauwd).
      • Werk zoveel als mogelijk vanuit huis, in overleg met je leidinggevende. Neem je laptop, bedrijfstelefoon en lader mee naar huis.
      • Collega’s die thuis werken en Citrix gebruiken: lees de bijgevoegde Handleiding thuiswerken.
      • Collega’s die niet werken op de CVL hebben geen toegang tot de verkeersleiding.
      • Heb je een vakantie of reis gepland? Houd je aan het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.


      Maatregelen exploitatie en kaartverkoop

      • Metro- en trambestuurders wordt gevraagd om de deuren centraal te ontgrendelen. Dit wordt ook gecommuniceerd richting reizigers.
      • Vraag bij de kaartcontrole reizigers om zelf hun vervoersbewijs voor de kaartlezer te houden.
      • Vraag bij de servicebalies reizigers om te pinnen. Als dat niet kan, mogen reizigers met contant geld betalen. Vraag hen om het geld op de balie neer te leggen. Leg zelf het wisselgeld op de balie, zodat de reiziger dit op zijn beurt weer kan pakken.
      • Geef alleen nog mondeling advies aan reizigers, druk bijvoorbeeld geen knoppen voor hen in.

      • Bij Bus gaan we na welke aanvullende maatregelen er voor Bus genomen kunnen worden en wat de wensen hiervoor vanuit de chauffeurs zijn.
      • We onderzoeken aanvullende maatregelen voor COV-ers, medewerkers MVS en conducteurs.

      Maatregelen vergaderingen en bijeenkomsten
      • Bijeenkomsten, vergaderingen, rondleidingen, werkbezoeken, teamuitjes, enz. die in deze periode niet noodzakelijk zijn voor het primaire proces, moeten worden geannuleerd of verzet. Dat geldt ook voor bijeenkomsten bij anderen. Probeer waar mogelijk om telefonisch te overleggen.
      • Bijeenkomsten en evenementen met honderd personen of meer worden afgelast. Dit betekent onder andere dat de Top100 van 26 maart en de Jubilarissenavond op 27 maart zijn afgelast.

      Richtlijnen RIVM
      Voor alle medewerkers blijven de algemene richtlijnen van het RIVM gelden. Deze worden ook op de stations en in de voertuigen getoond:
      • Schud geen handen
      • Was je handen regelmatig
      • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
      • Gebruik papieren zakdoekjes

      Vervolg
      Momenteel worden diverse scenario’s uitgewerkt, zoals het eventueel aanpassen van de dienstregeling. De komende dagen wordt ook verder invulling gegeven afspraken over werkverdeling, noodzakelijke aanwezigheid, etc. Houd OnzeRET in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

      Vragen
      Meer informatie vind je op de site van het RIVM en in de veelgestelde vragen. Je kunt ook mailen naar vr**********@re*.nl.

      ——————–


      ’Hand-handcontact taboe in trein, bus en tram’

      Coronamaatregel: contactloos werken in openbaar vervoer
      AMERSFOORT – Het openbaar vervoer neemt ingrijpende maatregelen om besmetting met het coronavirus in trein, bus, tram en metro te beteugelen. „Hand-hand contact tussen reizigers en personeel – conducteurs, chauffeurs, boa’s en kaartjesverkopers – is vanaf donderdag overal in het ov taboe. NS en alle streek- en stadvervoerders doen landelijk mee.”

      Contactloos werken in het openbaar vervoer.

      Dat zegt voorzitter Pedro Peters van brancheorganisatie OVNL. „We gaan niet snijden in de dienstregeling, maar we vragen reizigers om uitsluitend met pin te betalen en de ov-chipkaart bij kaartjescontroles zelf op de scanner te leggen. Alle ov-medewerkers krijgen donderdagochtend instructies om dat nieuwe beleid strikt uit te voeren. Reizigers zullen op informatieborden uitvoerig worden ingelicht, inclusief de door het RIVM aanbevolen hygiëne, zoals geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, zoveel mogelijk afstand houden van elkaar en handen extra wassen”, aldus Peters.

      Zeep en papieren tissues
      De vervoerders gaan volgens hem ook zorgen dat op meer plekken zeep en papieren tissues liggen. „Ze gaan voertuigen ook waar dat kan extra schoonmaken, maar het is niet zo dat ze continu ontsmet hoeven te worden. Het virus is vooral overdraagbaar via druppels in de lucht en op handen en niet zozeer via oppervlakten, knoppen en steunbeugels.”

      De reiziger heeft volgens Peters ook een eigen verantwoordelijkheid om de coronacrisis te lijf te gaan. „Ze moeten zelf weten of ze bijvoorbeeld in de volle spits trein, bus, tram of metro nemen. Daar kunnen en willen wij als dienstverleners niet in betuttelen. Daarom blijven alle ritten in het ov tot nader order ook op peil, mede op advies van het RIVM.”

      Minder reizigers
      Peters merkt wel dat de vervoerders minder reizigers krijgen. „In Brabant is het veel minder druk, maar ook in andere delen van Nederland loopt de belangstelling licht terug. Dat is een logische ontwikkeling, omdat steeds meer Nederlanders mensenmenigten proberen te mijden. Toch blijft het ziekteverzuim in het ov binnen de perken.”

      Het ov borduurt volgens hem voort op het overheidsbeleid. „Maar controles en veiligheidstoezicht blijven. Dus onze maatregelen zijn geen vrijbrief om zwart te reizen.”

      Aan: Chauffeurs lijn 607 Betreft:: Afsluiting Duikerlaan

      Van maandag 16 maart 2020 aanvang dienst tot en met vrijdag 27 maart 2020 einde dienst zal de aansluiting vanaf de Duikerlaan bij rotonde Kerklaan – Duikerlaan worden afgesloten.
      Lijn 607 dient gedurende deze periode de volgende route te rijden.

      Richting Capelsebrug:
      Bestaande route tot Duikerlaan voor Fluiterlaan vervolgens rechtsaf Fluiterlaan – linksaf Rivierweg daarna eigen route.
      Richting Schollevaar:

      Dezelfde route in omgekeerde volgorde.
      Vervallen halten richting Schollevaar:
      • Capelle Centrum nr.2779 verw. naar Fluiterlaan voor Kerklaan tijdelijke halte
      • Duikerlaan nr.2037 verw. naar Fluiterlaan voor Duikerlaan tijdelijke halte
      Vervallen halten richting Capelsebrug:
      • Duikerlaan nr.2635 verw. naar Fluiterlaan na Duikerlaan tijdelijke halte
      • Capelle Centrum nr.2394 verw. Fluiterlaan voor Kerklaan tijdelijke halte
      Vervangende halten richting Schollevaar:
      • Fluiterlaan voorbij Kerklaan tijdelijke halte
      • Fluiterlaan voor Duikerlaan tijdelijke halte
      Vervangende halten richting Capelsebrug:
      • Fluiterlaan na Duikerlaan tijdelijke halte
      • Fluiterlaan voor Kerklaan tijdelijke halte
      “Onder het motto diensten en klanten zijn leidend bij alles, wordt u dringend verzocht tijdens de rit onze klanten middels de interne omroepinstallatie te informeren omtrent deze omleiding”.
      Fred Legerstee/Sander van der Heiden
      Coördinator Technische Exploitatie 11 maart 2020

     39. Update 10 maart 2020Wegopbrekinng IJsselmondselaan
      Vanaf 11 maart tot 13 maart zal de IJsselmondselaan maar uit 1 rijbaan beschikken. Aan de zijde van de woningen worden de trottoirs en parkeervakken opnieuw bestraat. Dit zal hinder geven. We zullen zien of er stoplichten of verkeersregelaar komenNieuwe bussen in Albrandswaard
      Volgende week maandag krijgen 75 buurtbus-chauffeurs op de linker Maasoever een werkinstructie voor het rijden met nieuwe bussen. In de loop van die week worden daar de nieuwe bussen ingevoerd en worden de roze bussen vervangen. Een van de roze bussen komt als reservebus op de gemeentewerf te staan.
     40. Update 29 februari 2020Nieuwe chauffeur Coen Terlouw
      Er komt een nieuwe chauffeur aan : Coen Terlouw. Coen heeft het introductie traject verleden jaar al doorlopen en is toen al medisch gekeurd. Door omstandigheden kon hij niet eerder worden ingeroosterd , maar dit is nu wel mogelijk. Coen is een van de jongere chauffeurs, hij rijdt eerst een aantal malen mee en wordt daarbij gecoached door een aantal ervaren chauffeurs.Uitbetalingen over februari 2020Bijgaand het overzicht Uitbetalingen chauffeurs BVC over januari – december 2020 versie 29 februari 2020. Indien er geen opmerkigen worden ontvangen, zullen deze bedragen worden overgeboekt op de diverse bankrekeningen. De bedragen zijn inmiddels uitbetaald per bank.Nieuwe bussen
      Van de RET is bericht ontvangen dat wij halverwege maart een roze bus gaan ontvangen als permanente reservebus. Deze bus komt uit Poortugaal / Rhoon waar op dat moment nieuwe bussen worden ingezet. Onze nieuwe bussen staan voor juli 2020 op de planning. Zodra we wat meer informatie over deze bussen ontvangen, zullen wij zo snel mmogelijk foto’s plaatsen op de website.
     41. Update 22 februari 2020
      De zomer van 2020….
      Het valt buiten nog niet te merken, maar de zomer-periode komt er weer aan. Dat betekent dat velen van ons enige weken (of zelfs langer) met een welverdiende vakantie gaan en dus niet beschikbaar zijn voor de bus. Dat heeft consequenties voor de dienstregeling van de buurtbus.
      Nico van de planning zou daarom graag vroeg willen weten wat de vakantieperiode(n) per vrijwilliger gaan worden om zo de chauffeurs-planning goed en bijtijds genoeg te kunnen bijstellen.
      Dus weet je nu al of spoedig je afwezigheid, laat het dan Nico graag per email weten s.v.p. (pl******@bu*************.nl)Werving nieuwe chauffeursOok gelet op de komende afwezigheid van velen van ons gedurende de zomermaanden zijn we in gesprek geraakt met het Werkplein IJsselgemeenten om op zoek te gaan naar meer vrijwilligers/kandidaten voor de buurtbus. We hebben op dit moment een voldoend aantal chauffeurs, maar de spoeling wordt dun als we straks met vakantie gaan. De gemeente Capelle aan den IJssel wil graag dat ook inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt zinvol werk kunnen krijgen. Werk draagt bij aan structuur, gemeenschapszin en aan zelf-veranwoordelijkheid. Het gesprek met het Werkplein was positief: zij gaan op zoek naar geschikte kandidaten. Jullie weten zelf dat de selectie en opleiding van een geschikte kandidaat minimimaal een maand vergt, zodat we vroeg genoeg willen beginnen met de werving.
      En…….Weten jullie in julle eigen omgeving mogelijk geschikte kandidaten, laat het ons weten, want jullie zijn natuurlijk de beste ambassadeurs van de buurtbus.Uitval van Kees de Munnik
      Onze vrijwilliger Kees de Munnik heeft gemeld dat hij binnenkort geopereerd gaat worden aan zijn schouders en dan naar verwachting minimaal 3 maanden niet mag chaufferen. Hij neemt daarom tijdelijk afscheid van ons en meldt zich weer zodra hij weer operationeel inzetbaar is. Beste Kees, namens het bestuur hartelijk dank voor je bewezen diensten de laatste maanden en een spoedig herstel toegewenst! We zien je graag weer gezond terug!BVC Inloop / ochtend / middag Het idee is ontstaan om elkaar wat vaker te zien en bij te praten over het wel en wee van de buurtbusvereniging. Sinds kort zijn er een aantal Huizen van de Wijk geopend in Capelle en die bieden mogelijkheden om af en toe een uurtje bij elkaar te komen, een kopje koffie met wat lekkers te nemen en elkaar wat wijzer te maken over het rijden op de bus, de routes en de dienstregeling en mogelijke verbeteringen door te spreken. Deze bijeenkomsten zijn niet verplicht maar vormen een welkome vorm van ontmoeting. De tijdstippen zullen dus ook niet altijd iedereen passen, het zal dus een wisselende samenstelling van deelnemers bevatten. Buurtbusrijden kan namelijk een eenzame functie zijn, wat in ieder geval vanuit het bestuur niet de bedoeling is.
      Binnenkort een eerste datum en locatie
     42. Update 16 februari 2020Tanken en andere werkdagenHet wordt wat rustiger in de whatsapp. We zijn een beetje gewend geraakt aan de huidige (rustige) situatie met de buurtbussen. Er staat nu permanent een derde bus op de werf klaar en als we regelmatig het peil van de motorolie checken en bijvullen, blijken de blauwe bussen dorstig maar betrouwbaar.
      Het werken met de twee nieuwe handhelds gaat goed.Ook het overdag tanken in Krimpen gaat goed. Daar komen tot nu toe nauwelijks meldingen over binnen. Wel een punt van aandacht : we tanken altijd op dinsdag en donderdag-ochtend op 11.05 uur en 12.05 uur. Dat betekent dat we op de andere drie werkdagen NIET rijden op deze tijden, en valt de 606 per saldo 2 maal uit. Sommige chauffeurs blijken toch te gaan rijden op die tijden, ondanks dat deze ritten NIET in de dienstregeling staan. Dat lijkt plezierig voor passagiers van de 606 maar geeft op termijn alleen maar ellende. Passagiers verwachten dan op een gegeven moment een bus die gewoon niet in de planning staat, dat geeft verwachting en verwarring. DUS NIET DOEN!
     43. Update 8 februari 2020Borden

      Er zijn twee borden gemaakt die voorlopig bij de voorruit van de bus voor de chauffeurs zullen worden geplaatst. Dit maakt de herkenbaarheid bij haltes makkelijker voor het publiek. Als het weer het toelaat en de bussen heel blijven, overwegen we deze stickers aan de bovenzijde bovenaan de buurtbus te plakken.
     44. Update 6 februari 2020Een derde bus
      Vandaag is er een derde bus aangekomen op de gemeentewerf. Het is een witte Volkswagen Crafter en uitsluitend bestemd als reservebus.
      Voorlopig blijft deze bus standby staan op de gemeentewerf. Wel vormt hij onderdeel van de tankpool want hij moet natuurlijk altijd klaar staan bij pech met een van de twee andere bussen. De derde bus vormt onderdeel van afspraken met de RET. De gemaakte afspraken worden nu op papier gezet en die krijgt men binnenkort en uiteraard nog te zien.Jaarrekening 2019
      Vanmiddag zijn in aanwezigheid van de leden van de kas-commissie Fred Koning en Henk van Welzen en penningmeester Piet Koolmees de cijfers over 2019 doorgesproken en na behandeling goedgekeurd. We zullen de jaarrekening 2019 (balans, saldibalans en Winst en Verliesrekening over 2019) voorleggen op de komende ALV in mei van dit jaar. Inmiddels heeft de gemeente onze jaarlijkse vergoeding voor 2020 ( een bedrag van 15.000 euro ) gestort op onze bankrekening.
     45. Update 1 februari 2020Uitbetalingen chauffeurs januari 2020
      Bijgaand een overzicht van berekende
      Uitbetalingen chauffeurs BVC over januari – december 2020 versie 31 januari 2020. De genoemde bedragen zijn op 4 februari overgemaakt naar ieders bankrekening.
     46. Update 29 januari 2020
      Transacties buurtbussen in januari 2020
      (aantallen door twee delen)
     47. Update 25 januari 2020De nieuwe handheldsDe nieuwe handhelds vertonen voor de 606 nog twee routes : de oude route (Capelse brug laag/laag) en de nieuwe route (Capelsebrug hoog / laag). Ze staan er nu dus tweemaal in, je moet altijd de NIEUWE route kiezen!
      De oude route 606 zal bij een eerstvolgende update van het dienstrooster automatisch zijn verdwenen…Gesprek met RET en Gemeente
      Er komt begin februari een gesprek tussen ons bestuur en vertegenwoordigers van de Gemeente en de RET op het hoofdkantoor van de RET om de afgelopen gang van zaken en de toekomst door te spreken. Daarbij zal ook de Directeur Materieel van de RET langskomen voor een kennismaking.Onkostenvergoeding tankploeg
      Het bestuur vond het meer dan redelijk dat ook de mensen die op een zaterdag in hun vrije tijd langskomen om te gaan tanken in Krimpen een redelijke onkostenvergoeding krijgen.
      Met ingang van 1 januari 2020 ontvangt een vrijwilliger 2 euro per keer voor een tank/schoonmaak/beurt op zaterdag in Krimpen. Het heeft ook een sociaal element : je kunt op een relaxte wijze wat beter kennismaken met een andere vrijwilliger.
     48. Update 19 januari 2020Informatie over de te rijden dienstritten
      Wat nog niet alle chauffeurs weten is dat, als ze in de PLANNING op hun komende dienstrit klikken ze een tweede scherm met de juiste dienstritten en bijbehorende aankomst- en vertrektijden per vertrekpunt en eindpunt zien. Hiertoe is het dagrooster opgeknipt in zes delen, waarbij je voor jouw dienst alleen de van belang zijnde dienstritten ziet staan.Overzicht haltetijden per 6 januari 2010Halte-tijden-Dienstregeling-2020-BVC-versie-met-ingang-van-6-januari-2020-v06012020 in PDF.Busperikelen
      De RET heeft ns vrijdag gemeld dat er binnen 2 – 3 weken nieuwe bussen binnenkomen die eerst gaan rijden in trajecten in Rhoon en Barendrecht. Daardoor komen er dus per saldo meer – een drietal – reserve bussen (FIAT) vrij, die ook bij ons kunnen worden ingezet. We zijn bezig of er niet een vaste reservebus permanent op de gemeentewerf kan komen te staan, waardoor die in het geval van Capelse calamiteiten snel kan of moet worden ingezet.
      Nieuwe bussen voor ons staan in juni op de planning. De komende week gaan we praten met de gemeente en de RET om meer urgentie en spoed te krijgen als er een buurtbus onverwachts uitvalt. De directeur Materieel van de RET zal directer betrokken raken bij de buurtbussen, zo is ons gemeld.
     49. Update 15 januari 2020]
      Handrem Mercedes BusHet is even wennen maar de nieuwe mercedes bus heeft een ander soort handrem. Bij het voeteneind zit links van het koppelingspedaal een klein voetpedaaltje. Druk dat met de voet in en trek gelijktijdig met de linkerhand op de knop in het dashbord links van de stuurkolom. Daarbij komt de bus op de handrem te staan. De rem losmaken is precies dezelfde procedure met linkervoet en linkerhand….Openstaande zakenWe kunnen weer wat openstaande zaken doorstrepen :

      • Stickers op de halteborden in s-Gravenland geplaatst,
      • twee nieuwe handhelds in bedrijf, kabeltjes geef probleem,
      • nu nog de kapotte bussen terug.
      • Er is een interessant artikel verschenen in de Volkskrant over de vrijwilligers Lees het artikel REPORTAGE VOLKSKRANT BUURTBUS dd 15 januari 2020
     50. Update 10 januari 2020Vervangende bussen
      De RMC heeft vanochtend een tweede vervangende bus geleverd, dit is een Mercedes met lage vloer. Deze bus blijft bij ons totdat de eerste FIAT-bus uit repatatie komt. Dan wordt de bus weer omgewisseld voor een FIAT.
      LET OP
      De Mercedes – bus is lager dan de FIAT en heeft een smallere wielbasis. Dat betekent dat de bus uit veiligheids-overwegingen nooit over de bussluis in Schollevaar mag.
      Dat betekent dus op de kruising voor de bussluis (dit is halte Sara Burgerhart Erf) rechtsaf richting Burgemeester Van Dijklaan (lees NS-spoorlijn Rotterdam – Gouda ), dan linksaf op de Burgemeester Van Dijklaan en daarna gelijk de eerste afslag links afslaan terug op de oude richtig de Ervenbuurt in Schollevaar.Bestickering 606
      Vandaag in het dagelijks overleg met de RET nogmaals gemeld dat de bestickering van 606 naar s-Gravenland nog niet is geregeld. Men komt er begin volgende week op terug..
     51. Update 8 januari 2020De twee nieuwe RET-handhelds zijn binnen.
      Ze zijn extra beveiligd met een pincode van 4 cijfers, welke code achter op het apparaat staat. Dat is een van de twee volgende pincodes : of 1654 of 1655.
      Deze pincode intoetsen is maar eenmaal per ochtend noodzakelijk, maar in noodgevallen (stel je moet opnieuw opstarten) dan weet je deze codes.Verder staat de nieuwe 606 lijn geprogrammeerd als : Vertrek Capelsebrug Hoog naar Capelsebrug Metro.
      De getoonde oude 606 dienstritten zullen in de loop van de tijd automatisch verdwijnen uit het scherm van het toestel.
     52. Update 7 januari 2020
     53. Mechanisch defect bus 1624
      Werden de eerste gebreken gisteren al merkbaar (gering motorvermogen, blauwe uitlaat) vandaag besloot de motor na een moeizame start in de vroege morgen, de geest te geven. Dit is om circa 14.30 uur gemeld aan de RET. De bus stond toen op Capelsebrug. Overleg met de RMC later op die middag gaf aan dat de bus een dermate motorstoring heeft, die (ondanks nieuwe motorolie) niet snel of ter plaatse gerepareerd kon worden. De bus staat vannacht eenzaam op het parkeerterrein van Capelsebrug en wordt morgen versleept naar de dealer. Reparatietijd ons nog onbekend. Wat morgen ons brengt is niet bekend, de RMC gaf vanmiddag al aan geen reservebus te hebben klaarstaan. De werkdag van vandaag is afgesloten door de 606 rondjes te rijden, de 607 is vanaf 16.00 uur uit de dienst genomen.De andere bus 1625 toonde vandaag meer en meer dezelfde kuren, morgen even aankijken na eerst morgenochtend vroeg op de gemeentewerf nieuwe motorolie bij te gooien..Voor morgen is er dus maar een groep van 3 chauffeurs nodig.
      Piet Koolmees heeft hen al geinformeerd.Morgen meer nieuws
     54. Update 6 januari 2020Instaphalte op Capelsebrug Hoog
      Op Capelsebrug Hoog moeten we stoppen bij de DERDE halte rechts, niet op de eerste halte zoals eerder gemeld. We staan daar wel op de elektronische routeborden. Alleen de stickers op de daar geplaatste haltepaal moeten nog geplakt worden…
     55. Update 5 januari 2020Overdag tanken in Krimpen
      Met ingang van deze week gaan we overdag tanken in Krimpen en wel iedere DINSDAG en DONDERDAG. Bij aankomst van de busLIJN 607 om 11.02 uur en 12.02 uur op Capelsebrug, rijden we door naar Krimpen voor de tankbeurt. Op de overige werkdagen doen we dat niet,maar er wordt geen lus 606 gereden op deze tijdstipppen. Er geldt dus een pauze van ca 40 minuten op Capelsebrug. Neem dan wat te lezen mee op deze dagen.
     56. OVERZICHT halte-tijden per 6 januari 2020
      Het overzicht met halte-tijden per 6 januari 2020 is in opmaak verbeterd.in PDFLaat even weten of dit een beter overzicht is geworden …
      TIP: Het is misschien handig dit PDF bestand te downloaden op je mobieltje en een gratis PDF-reader te installeren. Dan kan je het overzicht altijd raadplegen op je mobiele telefoon.
      Allereerst iedereen een gelukkig en gezond 2020 toegewenst met veel rijplezier en veilige kilometers op de buurtbus!!!
      Bericht vqn de planning….Rooster 2020
      De gaten in het rooster voor week 1 tm 8 van 2020 zijn bijna geheel ingevuld. Aan de laatste openingen wordt nog gewerkt. Doordat er enkele van onze collega’s zijn gestopt, is op een enkele plek nog in het rooster geschoven. Daarom aan iedereen de vraag om het rooster dat nu op de site staat goed te bekijken.Gelukkig heb ik veel reacties gekregen; meer dan er openstaande diensten waren. Dat betekent, dat niet iedereen ook de dienst heeft gekregen, waarvoor hij of zij zich had aangemeld. De diensten zijn op de volgende manier toegedeeld.Voor de diensten, waarvoor maar één vrijwilliger was, is de dienst gelijk aan die vrijwilliger toegewezen. De diensten, waarvoor meer mensen zich hebben aangemeld, zijn toegedeeld aan degene, die de minste diensten heeft gehad.

      Standby-diensten
      Bij de toedeling is een enkele uitzondering gemaakt. In de regel zijn openstaande diensten niet toegedeeld aan mensen, die op die zelfde dag een Standby-dienst hebben. En dat heeft een reden: het doel van de Standby-dienst is, dat deze dienst direct op het laatste moment kan worden opgeroepen, als een van de ingeroosterde chauffeurs plotseling is verhinderd door ziekte, of andere blijde, droevige of vervelende omstandigheden.
      Op die momenten is het ook zaak de telefoon bij de hand te houden. Als deze dienst nu al wordt ingezet om de gaten in het rooster in te vullen, verliezen we daarmee onze terugvaloptie. Er zou op die dag dan niemand meer ziek mogen worden. Dat is een niet wenselijke situatie.

      Tegelijk vraagt dit ook van de mensen, die nu staan ingeroosterd voor een Standby-dienst, of zij willen checken of hun agenda dan vrij is. Als dat niet het geval is, of als op een later tijdstip blijkt, dat men toch verhinderd is, dan is het belangrijk dit ook te melden via het mailadres pl******@bu*************.nl.

      Soms staan er één en soms meer namen bij de Standby-dienst. Er wordt nl rekening mee gehouden of iemand de gehele dag beschikbaar is voor de buurtbus of slechts voor een deel. Als iemand slechts een deel beschikbaar is, is er een tweede persoon aan toegevoegd, die voor het andere deel beschikbaar is. Op die manier ontstaat er een volledige dekking van de dag.

      ——————————————————— 2020 —————————————-

      1. Update 30 december 2019
       Halte-tijden BVC m.i.v. 6 januari 2020Als hulpmiddel bij het voorbij rijden van lege bushaltes en het daardoor voorkomen van een opbouw van een te snelle dienstrit langs volgende haltes is hier bijgaand het hulpmiddel toegevoegd..
       Halte-tijden Dienstregeling 2020 BVC met ingang van 6 januari 2020 def in PDF.
       nb
       Denk erom dat in lijn 607 komende vanuit Schollevaar richting Capelle Centrum nu extra rijtijd is ingecalculeerd voor het wisselen van chauffeurs op de gemeentewerf. Is dit niet het geval dan heb je dus extra rusttijd over op Capelle Centrum!
      2. Update 28 december 2019
       Procedure halteren op Capelsebrug Hoog

       1. Als je met de bus omhoog rijdt, kijk vooral goed uit bij het BEGIN van de oprit : er zijn twee kruisende fietspaden en daar kan het in de ochtend en namiddag erg druk zijn met kruisende fietsers en brommers. Zij hebben daar altijd voorrang…..
       2. Eenmaal goed hoog aangekomen : halteer alleen bij de eerste halte rechts! Dat is de enige RET-halte. De andere twee haltes zijn Arriva-haltes,
       3. Rij je daarna naar beneden : daar zit een negen-oog, je krijgt er -waarschijnlijk- eerder wit licht als er een andere RET-bus achter je zit.
      3. Update 27 december 2019Fooienpot 2019
       Vandaag is de fooienpot geleegd bij de ING-bank. De losse muntjes vertegenwoordigden een waarde van 40,07 euro. Aangezien we een Capelse maatschappelijke organisatie zijn, stel ik voor het bedrag van de fooienpot te doneren aan een passende Capele instelling. Zijn er suggesties? Laat het gerust even weten svp.
      4. Update 26 december 2019Uitbetalingen Chauffeurs per december 2019Alhoewel de maand december nog niet volledig is afgelopen, is hier een voorlopig overzicht van uitbetalingen van reiskosten voor de vrijwilligers /chauffeurs over de maand december 2019 (in PDF).Overdag tanken in KrimpenAls je het nieuwe dienstrooster per 6 januari 2010 goed bekijkt, zie je dat Bus 606 tweemaal per dag niet vertrekt vanaf Capelsebrug, namelijk om 11.12 en 12.12 uur. Dat is bewust gedaan om extra ruimte te creëren voor het tanken in Krimpen aan den IJssel.
       Wat betekent dat voor ons: Zodra lijn 607 aankomst op eindhalte Capelsebrug laag kan er worden doorgereden naar Krimpen om te tanken volgende onderstaand schema (dit geldt alleen op DINSDAG en DONDERDAG)

       1. Aankomst eerste 607 bus op Capelsebrug laag om 11.02 uur . Direct aansluitend tanken in Krimpen en terugrijden naar Capelsebrug. Aldaar geen vertrek als 606 om 11.12 uur. Wel vertrek als nieuwe lijn 607 om 11.42 uur (dus 40 minuten om te tanken en te pauzeren)
       2. Aankomst tweede 607 om 12.02 uur. Direct aansluitend tanken in Krimpen, daarna terugrijden naar Capelsebrug. Aldaar geen vertrek als 606 om 12.12 uur. Wel vertrek als nieuw dienst 607 om 12.42 uur.

       Als chauffeurs niet behoeven te tanken in Krimpen (op maandag/woensdag en vrijdag) hebben ze straks pauze op Capelsebrug, vanaf aankomst 11.02 uur tot vertrek 11.42 uur (eerste bus) danwel aankomst 12.02 uur tot vertrek 12.42 uur als nieuwe 607. Dat is 40 minuten pauze op Capelsebrug….

      5. Update 25 december 2019Het bestuur van de Buurtbusvereniging Capelle wenst iedereen een gelukkig Kerstfeest en een voorspoedig 2020 toe met plezier in het werk en veel veilige kilometers op de bussen!
      6. Update 23 december 2019De nieuwe haltetijden met ingang van 6 januari 2020 zijn uitgeschreven en hieronder te bekijken en te downloaden. Eerdere edities zijn hiermede vervallen..Halte-tijden Dienstregeling 2020 BVC versie met ingang van 6 januari 2020 def.pdf
      7. Update 18 december 2019
       Vandaag ontvingen we bericht van de RET dat de eerder afgesproken wijzingen in de dienstregeling van de BVC zullen worden ingevoerd per 6 januari 2020.
       Dit betekent- Vertrek 606 en 607 vanaf halte Capelsebrug Hoog;- Buslijn 606 gaat door ‘s-Gravenland terug naar Capelsebrug laag;- Er komt extra rijtijd (minuten) om de chauffeurs-wisseling op de Gemeentewerf op te vangen;- Er vervalt een rit van de 606 om het overdag gaan tanken van de diesel in Krimpen op te vangen;Zodra ons meer bekend is van de minutenplanning per 6 januari 2020 ontvang je nader bericht over het aangepaste dagrooster en de nieuwe haltetijden van de 606 en 607…
      8. Update 15 december 2019
       Vandaag is de nieuwe dienstregeling van de RET ingegaan, morgen gaan wij meedraaien in het nieuwe rooster. Voor ons heeft dat op dit moment alleen consequenties voor de chauffeurs van dienst 3 en 6. Zij blijven vanaf circa 16.00 uur ieder aan één kant van de Algerabrug-corridor rijden.

       • Lijn 606 draait rondjes in Capelle- West (binnenkort naaar ‘s-Gravenland) .
       • Lijn 607 rijdt na 16.00 uur niet verder dan CapelleCentrum (Halte Kerklaan ter hoogte van winkelcentrum De Koperwiek). Het beste is daar aan te rijden vanaf de Fluiterlaan (d’Amandelhof) en dan linksaf de Kerklaan op . Parkeer daar de bus zo ver mogelijk vooraan de halte. De chauffeur heeft een lange pauze daar van ca 20 minuten en rijdt daarna weer terug via de Duikerlaan naar Schollevaar/ Vrijheidsdans.

       Bijgaand Dagrooster BVC chauffeurs lijnen 606 en 607 per 15 december definitief in PDF.

       Keerpunt Capelle Centrum (Kerklaan)
       Buslijn 607 draait in haar laatste twee ritten van de dag op de Kerklaan bij de Koperwiek. Die draai komt niet zo goed uit als je aankomt via de Duiderkerlaan, je moet namelijk de bus keren om bij de vertrekhale aan de andere zijde (zijde Koperwiek onder het viaduct van de metro) te komen.
       Beter is deze beginhalte aan te rijden via de Fluiterlaan (dus langs het bejaardencentrum d’-Amandelhof. Dan sta je gelijk goed richting Schollevaar.
       Parkeer je bus wel helemaal vooraan deze wachthalte, dan kunnen de grote bussen ook blijven laden en lossen op deze drukke halte. Naar de toilet (in pauze circa 20 minuten) kan je eventueel lopen naar de publieke WC-ruimte, gevestigd naast de Action in de Koperwiek. Dat is daar schoon en gratis!

      9. Update 11 december 2019Vandaag ontving een select gezelschap van collega’s onderricht in het nieuwe PIN -apparaat (per 15 december in gebruik).Het is de bedoeling dat iedereen dit draagbare apparaat gaat gebruiken en er is ondertussen een aangepast handleiding op deze website geplaatst.
       De apparaten moeten dagelijks worden opgeladen met een kabel in de bus of s’avonds in de kast.LET OP : Passagiers krijgen voortaan bij iedere PIN-betaling een kasslip uit dit toestel én een vertrouwde RET blauw 2-uurs kaartje uitgereikt. De betaling wordt vervolgens electronisch geboekt op onze rekening.Inloggen
       Het vaste wachtwoord van de BVC voor inloggen in beide draagbare apparaten is verschillend en staat op de achterzijde van het apparaat aangegegeven. Dit is voor het ene apparaat 000606BC en het andere 000607BC. Voor het inloggen met het toestel bijvoorbeeld iedere ochtend is dit nodig. De PIN-transacties op een toestel wordt aan deze code gekoppeld.Aanstaande zaterdag om 10.00 uur is er op de gemeentewerf een presentatie voor andere geinteresseerden. Het is de bedoeling dat men het van elkaar leert (teach the teacher)Bijgaand de meest actuele versie van de handleiding. Eerdere versies zijn inmiddels verwijderd van de website.. Handleiding chaufeurs PIN terminal RET versie 14 12 2019 in PDF.
      10. Update 7 december 2019Gratis toegangskaarten Kerst-concert Isalatheater
       Ieder jaar organiseert de gemeente in samenwerking met het Isala-theater en gefinancierd door een aantal Capelse ondernemers een kerstconcert door het orkest Musical Souvenir.
       Kaarten hiervoor zijn niet in de publieke verkoop, maar worden toegewezen een aan groot aantal Capelse doelgroepen, van mensen uit de voedselbanken, veteranen, vrijwilligers van het inloophuis, ouderenorganisaties tot gasten en vrijwilligers van diverse Capelse vrijwiligers-organisaties.
       Er komen weer toegangskaartjes beschikbaar voor dit gratis Kerst-concert ook voor vrijwilligers van de BVC. Hoewel de entree gratis is, is het wel de bedoeling dat de mensen met een kaartje niet weg blijven maar ook echt komen opdagen.
       Het Kerstconcert is dit jaar op woensdag 18 decemberaanvang concert 20.00 uur
       zaal open 19.00 uur
       eind concert 22.30 uurMocht je een aantal toegangskaarten willen ontvangen,, laat het mij even weten svp en Op=OpEindejaarsdiner BVC 2019
       Op donderdagavond 19 december wordt er in restaurant Fong Shou aan de Capelseweg 41 vanaf 19.00 uur een diner verzorgd voor alle leden van de BVC. Tijdens deze lunch kijken we naar het jaar 2020 en kunnen we eens wat nader kennismaken met elkaar. Mocht je op deze avond NIET kunnen komen, laat dit even weten svp. We moeten namelijk het aantal deelnemers aan deze maaltijd vooraf doorgeven aan het restaurant.Nieuwe dienstregeling RET
       Deze week zijn er wat pittige emails uitgewisseld met de RET. Het bleek ons namelijk dat een aantal doorgesproken aanpassingen niet meer konden worden doorgevoerd in de nieuwe dienstregeling per 15 december.
       Er geldt namelijk binnen de RET een strenge deadline voor aanpassingen in het dienstrooster. Hoezeer onze RET-ers het op het laatste moment ook probeerden, men was intern niet meer in staat om alle aanpassingen door te voeren in de roosters op de website RET.nl en het landelijke systeem 9292OV.nl
       Wat betekent dit per 15 december> De knip van beide lijnen omstreeks 16.00 uur gaat gewoon door. Bijgaand Dagrooster BVC chauffeurs lijnen 606 en 607 per 15 december (in PDF).Wat eventjes nog niet doorgaat : de 606-route door ‘s-Gravenland. De haltes zijn thans al wel gemaakt door de gemeente, maar ze staan dus niet in het infosysteem. Ook het tanken tijdens de ochtenduren kon niet worden ingepast in het rooster.
       Het laatste (kleine) punt : vertrekken vanaf Capelsebrug Hoog (n.b. door de RET zelf voorgesteld) kan uiteindelijk ook niet meer worden ingevoerd per 15 december.
       De volgende gelegenheid voor aanpassingen wordt 16 januari 2020. De RET biedt hun excuses aan, maar verzoeken ons wel met nadruk om te blijven rijden volgens de dienstregeling van 15 december. Je begrijpt dat we dit niet helemaal hadden verwacht, ze kennen hun interne deadlines dus niet.

       Wat doen we? We blijven per 15 december dus met de 606 voorlopig terugrijden via Kralingseveer. De tankbeurten doen we nog even op de dinsdag en de donderdag avond (en zaterdag) en we blijven vertrekken vanaf Capelsebrug laag.
       In de komende aanpassing in 2020 zorgen we er voor dat de besproken aanpassingen worden doorgevoerd…Leuker kunnen we het even niet maken!

      11. Update 1 december 2019Overzicht dienstritten november 2019
       Bijgaand het overzicht van gereden dienstritten gedurende de maand november 2019.
       Kijk zelf even of het aantal dienstritten klopt met je eigen administratie.
       Indein niet het geval, laat dit even weten. De bedragen zullen dan over enige dagen worden overgemaakt.Oude route weer open Per 1 dececember is de Kerklaan (ter hoogte van de Koperwiek) weer vrijgegeven voor alle autoverkeer. Dat betekent dat we weer de oorspronkelijke hoofdroute kunnen rijden. De komende weken kunnen we dus weer langs het gemeentehuis en het Stadsplein rijden. Dat zal, echter, van beperkte duur zijn.
       De komende maanden gaat men namelijk beginnen aan het wijzigen van de Rivierweg ter hoogte van het gemeentehuis. Dan zullen we op dat moment een passende alternatieve route moeten gaan vinden voor de bussen door het stadscentrum.Tribus ontwikkelt nieuw model lagevloerbus Civitas Economy
       Tribus is begonnen met de ontwikkeling van een nieuw model van zijn lagevloerbus Civitas Economy. Dit voertuig heeft de Volkswagen Crafter L4 als basis. De eerste voertuigen zijn al besteld door vervoerder Qbuzz en gaan eind dit jaar rijden in de concessie Groningen-Drenthe.De lagevloerbus wordt ontwikkeld als M1-minibus met een gewicht dat onder de 3.500 kilogram blijft. De bus heeft acht zitplaatsen en één rolstoelplek en is volgens Tribus bij uitstek geschikt voor kleinschalig vervoer. In 2007 introduceerde Tribus de lagevloerbus Civitas Economy. De nieuwste versie van de Civitas wordt ontwikkeld op basis van een VW Crafter L4. Het project bevindt zich momenteel in de ontwerpfase. Zodra het ontwerp voor de ombouw gereed is, zal deze ter goedkeuring aangeboden worden aan de Volkswagenfabriek.

       Eerste voertuigen besteld
       Eind oktober verwacht Tribus het demomodel van de nieuwe Civitas Economy te presenteren op de Busworld 2019 in Brussel. De eerste 26 voertuigen zijn dus inmiddels besteld door Qbuzz. De nieuwe lagevloerbus zal in de standaard uitvoering beschikken over acht zitplaatsen en één rolstoelplek. De Civitas Economy is toegankelijk via brede metrodeuren die de chauffeur via het dashboard kan bedienen. Onder de metrodeuren bevindt zich een klapplateau. Dankzij de lage vloer en het klapplateau aan de trottoirzijde kunnen rolstoelpassagiers zelfstandig de bus in komen.

       De ombouw bevat een verlaagde vloer, brede automatische deuren en panoramaruiten voor een optimaal zicht voor de passagier. Een geheel nieuw aspect aan de ombouw is de toepassing van het geïntegreerde rolstoelvastzetysteem TriflexAIR, dat volledig verwerkt is in de lage vloer. “Het TriflexAIR systeem is mechanisch en zeer betrouwbaar. De handeling voor het vastzetten van de rolstoelpassagier is eenvoudig en snel uit te voeren”, aldus Tribus. “De Civitas is door zijn unieke specificaties breed inzetbaar voor lijndiensten en contractvervoer.”

      12. Update 23 november 2019
       • Nieuwe route
        Vandaag (zaterdag) hebben een negental leden de nieuwe route in ‘s-Gravenland verkend. De rit voerde langs drie nieuwe haltes die de komende weken door de gemeente en de RET worden bestraat en verder ingericht. Opgemerkt wordt, dat bij het verlaten van de Gounodstraat rechtsaf worden geslagen en niet direct bij de rotonde linksom naar Capelsebrug, anders vergeet je een groot deel van de nieuwe route in de wijk ‘s-Gravenland.
       • Tankprobleem in Krimpen
        De tankproblemen in Krimpen (b)lijken opgelost….. Vaak werd gemeld dat er 10 tot 20 maal de kaart door de paslezer halen niet meer werkte. Dat komt waarschijnlijk door de twee sensoren die op de tankplaats boven de bus hangen. Staat de (kleinere) buurtbus te ver verwijderd van de tankpomp, dan kan er niet worden getankt, hoe vaak je het ook blijft proberen.De grote RET-bussen hebben er geen last van, kleinere bussen dus wel. Herken je dit probleem dan rest er maar een oplossing : de buurtbus even verplaatsen van parkeerplek en dan dichter bij de pomp terugzetten. Dan geeft de signalering het tanken vrij en kan je gewoon tanken door de pas van beneden naar boven door de lezer te halen.
       • Portofoons
        In de kast zijn de twee portofoons geplaatst, die hebben een gemakkelijke handleiding; Draai de rechterknop (de volumeknop) van uit naar aan. De tweede draaiknop (links) heeft totaal geen functie. Er volgen na het aanzetten binnen 1 minuut twee verschillende signalen. 1) het apparaat is aangezet, 2) het juiste kanaal is geselecteerd.
        De twee portofoons hebben in principe een landelijk bereik (een gewone SIM-telefoonkaartje) De software zorgt ervoor dat alleen dit kanaal door ons wordt gebruikt en dat derden niet kunnen meeluisteren. Een aantal mensen hebben een korte instructie gekregen, die geven hun kennis daarna door aan andere chauffeurs.
       • Nieuwe bussen?
        Goed bericht van de RET : men is hard bezig voor ons twee gloednieuwe bussen te kopen uit een nieuw bestelde serie van een zusterbedrijf. Het zijn twee VW CRAFTERS met een lage vloer. Ze worden in principe dit jaar gekocht en daarna omgebouwd met RET-apparatuur. Ze zijn daardoor eind januari / half februari 2020 bij ons te verwachten
       • Kaartverkoop na 15 december
        Het is nog niet bekend hoe binnenkort de contante verkoop in de buurtbus moet gaan plaastvinden. De vraag is wel gesteld aan de RET, maar er is nog geen antwoord ontvangen.
       • Uit het AD :
        ” Bij de nieuwe kaartlezer waarmee straks alle trams en bussen van de RET zijn uitgerust, kun je inchecken met je mobiele telefoon.
        Bij de nieuwe kaartlezer waarmee straks alle trams en bussen van de RET zijn uitgerust, kun je inchecken met je mobiele telefoon. © RET
        Handig: je telefoon als ov-chipkaart dankzij nieuwe kaartlezers in tram en bus
        Alle trams en bussen van de RET krijgen nieuwe kaartlezers. De apparaten zijn zo geavanceerd dat je zelfs kunt in- en uitchecken met je mobiele telefoon. Naast de bekende ov-chipkaart herkennen de apparaten namelijk ook de barcode van een kaartje dat je online hebt gekocht.Zelfs inchecken met je bankpas is met deze kastjes in de toekomst mogelijk. ,,We moeten ons voorbereiden op alle nieuwe vormen van betalen. Dat kan met deze nieuwe kaartlezers”, verduidelijkt een RET-woordvoerder. ,,De nieuwe lezers zijn zelfs geschikt voor betaling met bankpasjes, wanneer dat mogelijk wordt. We lopen dus vooruit.”Het nieuwe kastje is de afgelopen weken uitvoerig getest op de tram. De komende maanden worden alle bussen en trams uitgerust met de nieuwe apparatuur. Het ombouwen duurt zes maanden. In de nieuwe bussen zitten al nieuwe kaartlezers.Het blauwe apparaat ziet anders uit dan z’n witte voorganger. Het heeft onderaan een kleine uitstulping. Je ov-chipkaart er tegenaan houden werkt niet meer, je moet je pas op de uitstulping leggen om in- of uit te checken. Dat wordt misschien nog wel even een dingetje: niet er tegenaan, maar erop.Reizen met een barcode op je telefoon kan al een tijdje met de RET Barcode-app. Via deze app koop je via je telefoon eenvoudig een kaartje. Afrekenen doe je ook online, handig als je geen contant geld of ov-chipkaart op zak hebt en je toch met het openbaar vervoer moet. Inchecken in tram of bus met het online-kaartje kon nog niet. Alleen de brede toegangspoortjes bij de metro herkenden de barcode al.{uit het AD]
      13. Update 18 november 2019Routekaart per 15 december 2019
      14. Update 17 november 2019
       • De twee aangeschafte portofoons zijn getest en klaar voor gebruik. Omdat het ook weer electronica betreft en omdat ze om de twee dagen moeten worden opgeladen, wachten we op de levering van een stalen kast in de fietsenstalling waar alle electronica droog en relatief warm kan worden opgeladen. Daarna zijn ze beschikbaar. Door de ingebouwde software kunnen we de – indien noodzakelijk – de locaties van de bussen bepalen.
       • De planning voor het Dagrooster BVC chauffeurs lijnen 606 en 607 per 15 december is beschikbaar gesteld. Verzoek is om alvast kennis te nemen van de nieuwe dienstritten. Het betreft vooral aanpassingen in dienst 4 en 6 en na 16.00 uur. Zo ontlopen we de files nabij de Algerabrug.Zodra mogelijk, maken we een overzicht met haltetijden voor de nieuwe routes.
       • De RET meldt in de lokale media dat er per 15 december a.s. niet meer in bussen contant kan worden betaald. Een goed zaak ook voor ons. We hebben aan de RET gevraagd wat dat betekent voor de buurtbussen. Men kon nog geen duidelijkheid verschaffen, ze hadden er nog geen beleid op. Wordt vervolgd.
       • Nieuwsbrief November is uitKlik Nieuwsbrief BVC november Jaargang 2019 zoals op 16 november verzonden naar relaties van de Buurtbusvereniging Capelle.
      15. Update 13 november 2019
       Bijgaand het nieuwe dagrooster en het nieuwe dienstrittenrooster met ingang van 15 december 2019.
       Er staat helaas ook Gemeentehuis en CapelleCentrum omdat dat zo past in het rooster van de RET.
       Wij weten echter beter, Capelle Centrum is nog aan het schuiven, maar we gaan hoopvol uit van de geopende Kerklaan tegen die datum..

       .

       Heb je vragen of opmerkingen laat het even weten svp

      16. Update 11 november 2019Om de verkeersdrukte nabij de tunnel van de Algerabrug te ontlopen is onderzocht (vooruitlopende op de nieuwe dienstregeling per 15 december) in hoeverre er reeds nu omstreeks 16.00 uur een knip tussen de 606 en de 607 kan worden gemaakt. Bijgaand een concept ter bestudering
       Consequenties :

       • De voorgestelde aanpassingen gelden alleen voor dienst 3 en dienst 6 voor beide lijnen
       • Lijn 606 gaat vanaf 15.27 uur tot 17.50 uur rondjes rijden (2 maal per uur). Straks ook via ‘s-Gravenland
       • Lijn 607 gaat vanaf 15.38 uur heen en weer pendelen tussen de Vrijheidsdans en Capelle Centrum. Het keerpunt aldaar moet nog definitief worden vastgesteld omdat de Kerklaan op de schop ligt. We zoeken nu en hopen straks dat er bij de Kerklaan een veilg keerpunt is/komt.
      17. Update 10 november 2019
       De Ledenvergdering op 7 november is druk bezocht geweest. De nieuwe secretris Leo vn Houten heeft de notulen van deze vergadering uitgewerk. Lees de Notulen van de ALV BVC op 7-11-19 Def (in PDF).
       Verder is er een bijgewerkt overzicht van het Ledenbestand BVC per 1 november 2019 beschikbaar (in PDF).
      18. Update 7 november 2019Bijzondere Algemene Leden Vergadering
       Op een drukbezochte ledenvergadering hebben we officieel afscheid genomen van twee bestuursleden:
       Carsten Visser (oud secretaris) en Jolanda Kingma (oud-penninngmeester) zijn per heden opgevolgd door Leo van Houten (secretaris) en Piet Koolmees (penningmeester). Zij nemen het bestuursstokje over. Verder zijn de volgende leden benoemd als ‘specialist’ in hun vakgebied:

       • Nico van der Mark voert de roosterplanningen uit, (maar is niet altijd direct aanspreekbaar)
       • Hennie Breedveld verzorgt voor ons de RET- of BVC-bedrijfskleding
       • Evert van Harten voert de regie over de technische aspecten handhelds, portofoon en website
       • Piet Koolmees, John Schenk en Victor van der Sloot hebben zich aangeboden om beginnende mar ook meer ervaren buurtbuschauffeurs meer persoonlijk te begeleiden (coachen) in het trainen van bijzondere verrichtingen met de buurtbus, zoals inparkeren, achteruit rijden op spiegels, schakelen, defensief rijden en remmen.
       • Piet Koolmees zal zich specifiek gaan bezighouden met operationele aansturing van bussen, dienstritten, wisselingen van chauffeurs, verstoringen, problemen en vertragingen onderweg.Dit kan op verzoek van een lid altijd op de zaterdag op het grote parkeerterrein, gelegen naast het afvalbrengstation. Ook nieuwe chauffeurs (de meerijders) zullen door hen worden gecoached op hun eerste ritten.
       • Henk van Velzen en Fred Koning zijn benoemd als leden van de kascontrolecommissie over het jaar 2019

       Wegopbrekingen vertraagd
       Vandaag bericht ontvangen dat de wegopbrekingen bij de Kerklaan en de Fluiterlaan door vertragingen nog duren tot minmaal 1 december 2019. De omleiding via De Vijverhof gaat nog in ieder geval tot deze datum duren. Daarna gaat het gedeelte voor de hoofdingang van het gemeentehuis op de schop.

      19. Update 6 november 2019Vandaag gesproken met een nieuwe Collega Wim van Oirschot. Wim werkt nog maar gaat over 2 weken met pensioen. Wim zal per 1 december een aantal malen gaan meerijden, hij is een vroege vogel!Vandaag een kennismakingsgesprek gevoerd met twee mensen van de RET en twee mensen van de gemeente Capelle aan den IJssel, die samen de werkzaamheden in buitenruimten rondom halteplaatsen laten uitvoeren. Er komen voor de 606 4 nieuwe halteplaatsen bij, 1 in Capelle-West en 3 in s’-Gravenland. Die moeten vóor 15 december 2019 zijn aangelegd.Ook vandaag de laatste dingen geprogrammeerd aan de 2 nieuw aangeschaft portofoons. Evert van Harten heeft de zaken zodanig geprogrammeerd dat de portofoons door het ingebouwde GPS-signaal ook op een landkaart (map) zijn te volgen. Zitten ze in de buurtbus dan zijn de bussen op hun route te volgen (track and trace). Staan de portofoon op te laden dan blijven ze als locatie natuurlijk de gemeentewerf aanwijzen.
      20. Update 2 november 2019Vergoedingen over oktober 2019
       Bijgaand een overzicht van het aantal in de maand oktober gereden Uitbetalingen chauffeurs over september- december 2019 v1 die hier bij hoort. Zoals gebruikelijk kan iedereen enige dagen kennis van nemen / commentaar leveren en zullen daarna de genoemde bedragen per bank worden uitgekeerd.Leden Diner 2019
       Op donderdagavond 19 december zijn alle leden van harte welkom voor een diner in restaurant Fong Shou aan de Capelseweg 41. Dit restaurant beschikt over een eigen zaal. Ik vond het erg belangrijk om in een eigen en rustige ruimte te kunnen eten en spreken en zo vooral meer met elkaar in persoonlijik contact te komen. Sommige leden hebben elkaar nog nooit gezien en whatsapp blijkt niet de beste uitvinding op aarde. Aanvang 19.00 uur tot circa 22.00 uur..Nieuwe dienstregeling RET
       De nieuwe dienstregeling van de RET begint op zondag 15 december a.s
       Vanaf die week rijdt de 606 door ‘s-Gravenland terug naar Capelsebrug.
      21. Update 31 oktober 2019Collega’s
       Er komt een nieuwe collega aan : Cindy Köhlman, een ervaren (taxi)chauffeuse, woonachtig in Schollevaar. Ze rijdt de komende weken een aantal malen mee met de vaste chauffeurs. Daarna gaat ze gebruikelijke wervingsprocedure in (VOG, medische keuring, RET etc) Welkom Cindy
       Machiel Tolenaars en Jan Klinge zijn weer beschikbaar voor actieve dienst als chauffeur. Ook René Margés draait weer mee per 1 november. Er zijn collega’s beperkt oproepbaar ivm hun thuissituatie. Miluska Werleman was beperkt inzetbaar als chauffeur ivm schoolgaande kinderen. Het was moeilijk een passende dienst voor haar te vinden. Zij heeft besloten haar beschikbaarheid voor de buurtbus te beëindigen. Miluska hartelijk dank voor je inzet de afgelopen weken!Kou en de handhelds
       Ja de eerste nachtvorst toont gelijk de ellende met accu’s aan . Met nachtvorst gaat de oplaadcapaciteit van de kwetsbare accu’s onderuit. De gemeente plaatst een kast waarin we de accu’s gaan opladen. De RET onderzoek de defecte(?) sigarettenaansluiting voor het continue opladen in de blauwe bus.
      22. Update 30 oktober 2019
       Afscheid wethouder Dick van Sluis
       Vanavond ben ik bij het afscheid van wethouder Dick van Sluis geweest, de initiatiefnemer van het buurtbusproject. Ik heb hem een polo van de BVC geschonken (maat XL). Omdat er geen nieuwe wethouder is, is zijn portefeuille verdeeld onder de andere leden van het College. De buurtbus is – tijdelijk – gekomen onder het bewind van……de Burgemeester.
       Met hem zijn de openstaande issues besproken. Overigens wil het Capelse College met nadruk dat de buurtbussen ook naar het IJsseland ziekenhuis gaan rijden. Met de Raad van Bestuur zijn al wat bestuurlijke en financiële verkenningen geweest over de route naar het Ziekenhuis. Ik ben gevraagd om aan Wethouder Nico van Veen mijn kant van het verhaal (ervaringen en verbetervoorstellen) verder uit te werken.
      23. Update 26 oktober 2019Het wordt winter…..
       Ik heb de gemeente gevraagd om een (oude) werkkast in de stalling te plaatsen, waar wij diverse ijsvrij-middelen zoals wissers en ijskrabbers kunnen parkeren voor de ochtenddienst. Daarnaast wil ik ook de diverse acculaders in deze kast gaan plaatsen. Die staan straks te koud en te nat. Inmiddels zijn de eerste borstels en krabbers vandaag al aangekomen.Verkeershindernissen
       We hebben geen direct last van deze werkzaamheden op de busbaan Abram van Rijckevorsel (we rijden er niet), maar van en naar IJsselmondselaan moet je dit even weten en rekening houden met extra verkeersdrukte ter plaatse: Bericht van de gemeenteHierbij een aanvulling op onderstaande werkzaamheden gemeente Capelle aan den IJssel,
       Ernstige verkeershinder AVR-weg (N210) 22 okt. – 26 okt 2019.
       Busbaan
       De busbaan van de Abram van Rijckevorselweg (N210) tussen de IJsselmondselaan en de Beethovenlaan is dicht in de periode van dinsdag 22 oktober 2019, 21 uur t/m zaterdag 26 oktober 2019, 6.00 uur i.v.m. de onderstaande werkzaamheden (de vri- lussen op de busbaan worden tijdelijk uitgeschakeld). Het busverkeer in de route IJsselmondselaan – Beethovenlaan (metrostation Capelsebrug) moet in die periode over de rijbaan van het verkeer rijden.VRI IJsselmondselaan
       De verkeerslussen van de VRI Abram van Rijckevorselweg (N210) IJsselmondselaan richting Rotterdam zijn buitenwerking vanwege frezen van het asfalt in de periode van 22 oktober, 21uur – 26 oktober 6 uur. In die periode wordt de regeling van de VRI in overleg met VRI beheerder aangepast het verkeer kan daar enige hinder van ondervinden.
      24. Update 26 oktober 2019Bijeenkomst over gebruik Handhelds
       Vanochtend zijn er 16 leden bij elkaar gekomen om met name te praten over de (on)mogelijkheden van de huidige handhelds. De meeting vond plaats in restaurant ‘t Hooge Water vlakbij de gemeentewerf. Er was ook het nieuwe model handheld. Die worden nu door de RET besteld en het is de bedoeling dat deze nieuwe toestellen per de geplande ingangsdatum van de nieuwe dienstregeling op 13 december a.s. kunnen worden ingezet in alle buurtbussen.
       Als passagier de ritpijs terugvragen?
       Soms komt het voor, dat bij het inchecken of het uitchecken in de buurtbus er dingen fout gaan.
       Het kan dan zijn, dat een bedrag geheel onterecht wordt afgeboekt van het saldo van de gepresenteerde OV chipkaart. Vinden passagiers dat men recht heeft op teruggave van hun ritprijs, dan kunnen zij zich melden bij de RET met hun mening over de onterechte OV-prijs van de busrit.
       Met behulp van deze link kan men dan geld van een gedane busreis terugvragen.Geboekte transacties oktober
       Voor alle buurtbuslijnen houdt de RET – uiteraard – bij wat de inkomsten uit de ritprijzen zijn. Onderstaand figuur toont de registratie van de eerste drie weken van de maand oktober 2019. Zowel een incheck- als een uitchecktransactie worden hierbij geteld als een transactie. Je moet dus in onderstaande figuur het aantal getelde transacties door twee delen om het aantal vervoerde passagiers te kunnen weten.
      25. Update 23 oktober 2019Uitnodiging Bijzondere Algemene Ledenvergadering verzonden…….
       Jolanda Kooiman (voorzitter Buurtbus Barendrecht ) en Carsten Visser (voorzitter buurtbus Albrandswaard) hebben vanaf het begin het bestuursstokje opgepakt en ons de eerste weken geadviseerd over de opzet en inrichting van de buurtbus in Capelle aan den IJssel. Wel vonden wij het allemaal verstandig dat het een tijdelijk traject zou worden. Nu is de tijd gekomen voor een bestuursoverdracht. Omdat we een ‘echte’ vereniging zijn (KvK-geregistreerd) gaat dat niet met een simpel briefje. Er is vandaag een bijzondere ledenvergadering uitgeschreven.
       In de bijlage vinden jullie de UITNODIGING bijeenkomst ALV Buurtbusvereniging Capelle 7 november 2019 Uw aanwezigheid wordt op prijs gesteldVoorraad aan Schadeformulieren
       Vanaf vandaag ligt er in iedere bus een Europees Schadeformulier. Ook zijn er meerdere blanco beschikbaar voor toekomstige incidenten. Wellicht goed om te weten : de verzekeraar is Centraal Beheer Achmea Schadedeverzekeringen NV
       Bij schade altijd in te vullen, ook als het schade aan de eigen buurtbus betreft svp (bijvoorbeeld lekke band, of kapotte rechterbuitenspiegel).
      26. Update 22 oktober 2019Omleidingen .
        • Schollevaar
         De omleiding in Schollevaar is verwijderd en we rijden nu de oorspronkelike route over de Hermitage en Operalaan
        • Kerklaan
         Even voor alle duidelijkheid, de omleiding bij de Kerklaan is als volgt : Je rijdt via de DUIKERLAAN, sla bij de ABN AMRO linksaf dan vervolgens bij de Vijverhof rechtsaf en zo op de oude route. Richting Schollevaar dezelfde route nemen. Dus NIET over de REIGERLAAN.
         Handhelds doen het goed. totdat ze omgeving Kerklaan gaan komen dan moeten ze met de hand worden doorgeduwd blijkt

       Whatsapp
       Vandaag veel gedoe op whatsapp over defecte spiegel. Die bus is opgehaald door de RMC voor reparatie en ja dan komt er een andere buurtbus voor terug en dat kost dan even tijd en tja dat is dan niet altijd de beste uit de serie. En de RET is zeker geen gemeenschappelijke vijand.

       Uitleg
       Waar ik zelf niet helemaal uitkom als ik whatsapp volg : Wisselende reacties over ervaringen gebruik door chauffeurs. Er zijn de technische beperkingen van handhelds en automatische versnellingsbakken, dat is zeker, maar chauffeurs geven daar wisselende reacties op. positief en negatief. De een heeft er dagelijks last van, de ander heeft er tot nu toe geen enkele slechte ervaring mee. Dat betekent dat naast technische aspecten ook bedieningsaspecten een voorname rol (kunnen) spelen. Daarom meer nadruk op instructie op juist gebruik van handhelds en rijden in AUTO van automatisch te gaan leggen, moet m.i. onbekendheid/angst/onwetenheid/ misschien zelfs onwil/ bespreekbaar worden gemaakt..
       Dus vraag elkaar gewoon om raad/advies bij vragen of twijfels maar spreek elkaar ook netjes aan als je ernstige twijfels hebt over toonbaar kennisniveau. In een open en respectvolle club van vrijwilligers als de BVC moet dat mogelijk zijn.
       Binnenkort komen er portofoons aan, weer even wennen voor velen, maar ik zeg het eerlijk, ik wil daar geen eindeloos gemekker over, want dat helpt echt niet zo. Dan gebruik je ze maar niet. Onwetendheid en onkunde kunnen we met elkaar gratis en snel verhelpen, gemekker helpt nooit en niemand. Ga dan eerst maar eens 20 minuten lekker fietsen is mijn enige advies. Wil je er over praten, dan ben ik beschikbaar..

       • Update 21 oktober 2019Extra uitleg handheld
        Op verzoek van enige chauffeurs vindt er aanstaande zaterdag 26 oktober vanaf 10.30 uur een extra instructie / demonstratie van de handhelds (zowel oude als nieuwe model) plaats. Liefhebbers zijn van harte welkom op de gemeentewerf. Koffie kan echter niet worden gegarandeerd (alles is op slot) .Portofoons besteld
        Met enige voorzichtige bedenkingen over het elektronische bereik van portofoons volgt er ook op zaterdag een eerste kennismaking met twee aangeschafte portofoons voor de chauffeurs. Deze toestellen zullen volgende week eerst door een beperkt aantal chauffeurs op proef worden ingezet.Bijzondere ledenvergadering op 7 november
        Naar aanleiding van de aangekondigde voordracht tot benoeming van twee nieuwe bestuursleden komt er op donderdagavond 7 november 2019 vanaf 20.00 uur een bijzondere ledenvergadering. Deze procedure staat formeel beschreven in de oprichtingsakte van onze vereniging. Aanwezigheid van leden is welkom, maar niet verplicht.
        Op deze avond zal ook een oproep worden gedaan voor deelname aan een nog te benoemen kascontrole-commisie, die medio maart 2020 de kas/jaarrekening over het jaar 2019 zal moeten onderzoeken. Hiertoe worden reeds nu twee vrijwilligers gezocht om zich aan te melden voor deze eervolle taak. Een uitnodiging voor deze (korte) bijeenkomst volgt binenkort .
       • Update 20 oktober 2019Aanzet Dienstrooster 2.0 (vervolg)Enige dagen geleden is de inventrisatie van eisen en wensen aan jullie uitgebracht. Verzoek is om de spreadsheet nogmaals te controleren of dit klopt. Een verdere analyse voor het maken van een beter rooster levert drie vragen op.
        • 1. Hoe de grote vraag naar voor de diensten D2B1/D5B2 te verdelen. Er zijn 12 mensen, die niets anders dan deze dienst willen/kunnen invullen. Echter 12 mensen verdelen over 10 diensten per week gaat in 1 week niet passen. Een patroon maken, dat zich om de 6 werkdagen herhaalt (12 mensen verdeeld over 2 diensten per dag), is ook niet mogelijk. Veel van de 12 kunnen maar op 1 specifieke werkdag en kunnen niet schuiven tussen de dagen.
        • 2. Hoe te zorgen voor voldoende bezetting van de diensten D3B1/D6B2 zonder dat deze mensen alleen maar deze diensten moeten doen. De meeste van hen willen graag ook andere diensten draaien.
        • 3. Hoe te zorgen voor afwisseling in de diensten, als men op meer momenten in de week beschikbaar is. Dit vraagt de mogelijkheid om diensten tussen mensen te kunnen uit te kunnen ruilen: de ene week bijvoorbeeld een D1/B1 en de volgende week bijvoorbeeld D5/B2. En zo zijn er uiteraard nog meer combinaties te bedenken. Dit is echter alleen mogelijk als er ook veel flexibiliteit in de beschikbaarheid zit. Bij meer flexibiliteit gaat het vooral over de mogelijkheid om tussen verschillende diensten te kunnen schuiven. In een enkel geval kan ook het schuiven tussen verschillende dagen helpen.

        Met de huidige gegevens moeten onderstaande keuzes gemaakt worden.

        1. Het nieuwe rooster wordt gemaakt met een vast patroon van 2 weken.
        2. De 12 mensen met alleen de mogelijkheid voor dienst D2B1/D5B2 worden gelijkmatig over de dagen verdeeld. Dit betekent een inzet van 1 keer per 2 weken.
        3. De 8 resterende diensten op D2B1/D5B2 in deze twee weken worden aangevuld met mensen, die ook hun interesse voor deze diensten hebben laten blijken. Niet al deze mensen kunnen aan deze diensten worden toegedeeld.
        4. De overige diensten (D1B1/D4B2 en D3B1/D6B2) worden verdeeld over de andere mensen. Om dan al deze diensten in te vullen zal vaker een beroep op deze mensen moeten worden gedaan. Dit betekent een inzet van 1 keer per week.
        5. Dan blijven er nog enkele gaten over. Daarbij wordt beroep gedaan op mensen, die veelal op meerdere dagen of meerdere diensten inzetbaar zijn. Een enkeling (ca 3 mensen) komt daarom 3 keer per 2 weken op het rooster voor.
        6. Naast deze diensten zijn ook Standby-diensten nodig. Deze Standby-diensten zijn beschikbaar voor alle diensten op die dag. Dus niet voor een enkele specifieke dienst. Mocht vanwege onvoorziene omstandigheden iemand op het rooster uitvallen, moet de Stanby-dienst direct in kunnen springen, ongeacht om welke dienst het gaat. Daarom staan hiervoor mensen op het rooster, die de hele dag beschikbaar zijn. Of het zijn duo’s, die samen (‘bij elkaar op geteld’) de hele dag beschikbaar zijn.

        Als we het met deze uitgangspunten eens zijn, kunnen in de volgende fase de namen worden gekoppeld.
        Heb je op dit moment vragen op opmerkingen, laat het gerust even weten aan pl******@bu*************.nl
        dan passen we jullie opmerkingen in!

       • Update 17 oktober 2019
        Aanstaande maandag kan er voor het eerst “gewoon” doorgereden worden naar de Hermitage en Operalaan in Schollevaar.
        Het rondje langs de Action wordt dan niet meer gereden. LET OP : Ook nu bij terugkeer vanaf NS Station Schollevaar voortaan rechtsafslaan en rechtdoor rijden en niet meer gelijk linksaf naar de Burgemeester Beresteijnlaan!SCHADE : De rechterspiegel van bus 1625 is beschadigd. Deze schade is doorgemeld RET en we hopen dat de beschadigde rechterspiegel het nog even uithoudt tot de vervanging.De handheld op proef mag gewoon worden meegenomen (en opgeladen op de gemeentewerf). De scan van het OV-chipkaartje moet met de ACHTERKANT van het toestel gebeuren en het geld wordt zo geincasseeerd. Het is echt geld, want het is een echte ritprijs. De eerder verstrekte handleiding is inmiddels aangepast / verbeterd. Deze nieuwe editie staat op de website.Er is astfaltering gaande op de Abram van Rijckevorselweg , richting Kralingsveer. Houdt rekening met vertragingen op dat eerste stuk vanaf de Capelsebrug, het is even niet anders daar.
       • Update 17 oktober 2019Anders parkeren op de gemeentewerf
        De gemeente gaat weer beginnen met het strooiseizoen 2019/2020. Er zullen bij sneeuwval dagelijks grote strooiwagens gaan uitrijden. Daar is op de werf ruimte voor nodig. Men heeft ons verzocht de beide bussen anders te parkeren en wel voor de eerste linker-garagedeur, waar ook een oplaadpunt voor een electrische auto staat.

        (zie bovenstaande foto) Graag met ingang van 28 oktober beide bussen haaks parkeren op de rijrichting daar. Dus beide bussen met de voorkant of de achterkant voor dezelfde garagedeur.Nieuwe bestuursleden!Na een oproep hebben zich twee kandidaat-bestuursleden aangemeld : Leo van Houten als (kandidaat) secretaris en Piet Koolmees als (kandidaat) penningmeester. Dit ter vervanging van de twee huidige bestuursleden die buiten Capelle wonen en bereid waren om vanaf de start een bestuursfunctie in te vullen op tijdelijke basis. De wijziging gaat niet vanzelf; beide kandidaten zullen voorgedragen en benoemd moeten worden tijdens een (korte) algemene ledenvergadering van de vereniging.Eerste analyse nieuwe roosterindelingDe gehouden inventarisatie door collega Nico van der Mark heeft de reacties van 36 mensen opgeleverd. Tussen de even en oneven weken is een klein verschil. Maar in hoofdlijnen is het volgende beeld te zien:

        • De meest populaire dag blijkt de woensdag met 18 van de 36 belangstellenden; ofwel 1/2 van de medewerkers. De minst gevraagde dagen zijn donderdag en vrijdag met 11 tot 13 belangstellenden van de 36; dus ca 1/3 van het totaal. De maandag en dinsdag zitten er tussenin.
        • De diensten D3B1/D6B2 zijn het minst populair. Van de 36 medewerkers zijn er 12 (verdeeld over de verschillende dagen) bereid een dergelijke dienst te draaien. Dit is dus 1/3 van het totaal aantal medewerkers. Van deze 12 willen 11 ook wel andere diensten draaien.
        • D1B1/D4B2 volgen daarop met 18 van de 36; ofwel 1/2 van het totaal. Daarvan willen/kunnen 7 geen andere diensten draaien.
        • Verreweg het meest populair zijn de diensten D2B1 en D5B2. Van de 36 medewerkers hebben zich 25 hiervoor aangemeld. Dit is dus 2/3 van het totaal.
         (Let op: de aantallen 12, 18 en 25 tellen niet op tot 36. Dat komt doordat mensen zich voor meer dan 1 dienst beschikbaar stellen).
        • Van de mensen, die belangstelling hebben voor D2B1/D5B2 zijn er 12, die alleen maar deze dienst kunnen/willen draaien.
        • Om het plaatje compleet te maken: in één week zijn 30 diensten. Die zijn gelijk verdeeld over 10 D1B1/D4B2-diensten, 10 D2B1/D5B2-diensten en 10 D3B1/D6B2-diensten.

        Spreadsheet
        Bijgaand de inventarisate beschikbaarheid chauffeurs BVC per oktober 2019. (in Excel) De komende dagen komen we met een voorstel voor de verdere invulling.

        Afbouw aantal malen tanken
        Nu iedereen (op een enkeling na) heeft geleerd om zelf diesel te tanken in Krimpen, wordt voorgesteld eenmaal per twee dagen te gaan tanken: Op / Dinsdagavond / Donderdagavond / Zaterdag. Dit betekent dat we vrijwilligers nodig hebben die op een zaterdag willen gaan tanken, Tijdstip zelf te bepalen, duur ca 30 minuten tot 45 minuten, want misschien dan ook maar gelijk door de wasstraat en de binnenboel met de bezem. Laat weten of je dat zou willen of kunnen, dan maken we een poule van zaterdagchauffeurs. De gemeentewerf is op deze dag gewoon toegankelijk met de bekende pasjes.

        Overleg met gemeente en RET

        Op basis van de bevindingen in de eerste 6 weken is er vanmiddag overleg geweest met de gemeente en de RET. Bijgaand de onderwerpen in hoofdlijnen van dit gesprek

        1. Route lijn 606 ook door ‘s-GravenlandOp verzoek van passagiers gaat de aanvangstijd op Capelsebrug verschoven worden van 12 minuten over naar 14 minuten over het uur. Velen komen aan met de metro om 17.11 (Capelsebrug hoog) en missen onze bus (Capelsebrug laag) die vertrekt om 17.12 uur. Hun overstaptijd bleek te krap.
         Er komt ook rijtijd bij op de eerste halte om zo de wachttijden bij de stoplichten op de Abram van Rijckevorsel (2) te compenseren.De bus wordt uitgebreid naar ‘s-Gravenland vanuit Capelle – West. Men rijdt door deze wijk via de Gournodstraat naar de Sibeliusweg, keert aan het eind van deze weg en rijdt richting Capelsebrug tegen de middagfiles in (linksom). De RET zal in deze wijk een drietal haltes gaan plaatsen. Ingangsdatum 3 december 2019.Spitsverkeer Algerabrug
         Uitgesproken is om na 16.00 uur de koppeling van beide buurtbussen via de Ketensedijk los te koppelen. De ene bus rijdt hierna 606-rondjes in Capelle-West en ‘s-Gravenland (niet echt uitdagend voor de chauffeur helaas) , de andere bus blijft als 607 pendelen tussen Schollevaar en keert omgeving Gemeentehuis (nu helaas met wegopbrekingen)Tanken in Krimpen
         Het is niet gelukt om elders te gaan tanken, de tankbeurt blijft contractueel voorlopig Krimpen. De busbaan naar Krimpen mag niet worden gebruikt (ook de politie blijkt tegen nu). Wel heeft de RET aangeboden om voortaan tussen de middag (zeg tussen 12.00 en 14.00 uur) te gaan tanken in Krimpen en dan terug te keren in een dienst. Wordt uitgezocht door de RET wat het beste tijdstip en buslijn is.Voorlopig niet naar het ziekenhuis
         De wens van het ziekenhuis is bekend. Er is gerekend aan het doortrekken van een van de twee lijnen naar het IJssellandziekenhuis. Conclusie qua rijtijden lukt het niet om dit in te passen in de roosters. Routetijden komen boven het uur uit en chauffeurs zouden nergens meer pauze kunnen nemen. Indien het geval , moet een derde buslijn (met bemensing) worden ingericht, dat gaat iedereen thans nog een stapje te ver.Wisselen op de gemeentewerf
         Nu door ons is uitgesproken dat we altijd wisselen op de gemeentewerf, gaat de RET onderzoeken of dit een permanente halte kan worden die gewoon wordt opgenomen in de dienstregeling. Een tweede voorstel was om extra tijd (bijv 5 minuten) te gaan nemen tussen haltes De Linie en de eerstvolgende halte dichtbij Capelle Centrum en dan dit te laten gelden voor alle bussen om vaste regelmaat in de dienstregeling te houden. De echte wisseldienst gaat gewoon wisselen op de gemeentewerf, de andere bussen krijgen dan extra 3 tot 4 minuten extra wachttijd bij een veilige halte in de buurt, bijvoorbeeld De Terp of De Linie. Planners van de RET gaan uitzoeken wat de beste optie is.

         Meer bekendheid van de buurtbus
         We bereiken een doelgroep niet goed genoeg: mensen die thuis geen internet hebben en/of niet meer kunnnen meegaan in de mobiele wereld. Gemeente gaat hier meer aandacht aan schenken, de nieuwe dienstregeling per 3 december is een mooie gelegenheid om meer aandacht te schenken. Op de buurtbussen zelf komen aan de voorzijde boven de chauffeur een grote sticker (bij gebrek aan een electronisch lichtkrant) met de tekst ” logo RET buurtbus” .

         Diverse haltetijden
         Ook de RET had natuurlijk wat eigen observaties en past hier en daar wat haltetijden aan. Dat gaat dan over een paar minuten eerder of later. De RET moet natuurlijk ook rekening houden met de dienstroosters van de bestaande ‘grote’ buslijnen 30, 31 en 37 en metro die in dezelfde buurt rijden. Zoveel mogelijk goede aansluitingen voor passagiers is het streven.

        Al met al kan ik tevreden terugkijken op het gesprek en ik merk zowel bij gemeente als bij de RET de sterke wil om er iets goeds van te maken. We beseffen gezamenlijk waar we staan én wat er nog moet gebeuren.

       • Update 16 oktober 2019
       • Instructie nieuwe handheld fabrikaat FAMOCO
        Ter vervanging van de huidige handhelds is er een nieuw type handheld door de RET geselecteerd. Het gebruik hiervan is nagenoeg bekend bij de chauffeurs, aan de technische zijde zijn er verbeteringen aangebracht. We doen mee aan de proefneming. Bijgaand de Instructie gebruik handheld FAMOCO voor busroutes buurtbus Capelle v1.1 (in PDF).
        Uw reacties zijn welkom!
       • Update 15 oktober 2019Vanmiddag grote drukte aan beide kanten van de Algerabrug. Vertraging toch wel 15 minuten per bus
        Morgen komt er een nieuwe handheld aan, Er zijn twee stuks beschikbaar, een ervan komt op proef naar Capelle. Roy van de RET zal het morgen aan mij overhandigen en de werking toelichten.
        Karel de Boer heeft vanmiddag voor de eerste maal meegereden om de route te verkennen. Hij zal de komende dagen nog met een aantal chauffeurs meerijden om de route te leren, de handheld te leren en om tanken in Krimpen te kunnen . Hij zal hierna eind van de volgende week gaan meedraaien in de poule. Zijn voorkeursdag is vrijdag.
       • Update 14 oktober 2019Vandaag een rustige dag zonder veel whatsapp verkeer, Dus dat gaat de goede kant uitTwee huishoudelijke mededelingen dan maarBedrijfskleding grote maten
        Sommige van ons hebben bij aanvang bedrijfskleding ontvangen toen we nog niet de maten XXL en XXXL op voorraad hadden,
        We gaan een volgende serie kleding bestellen die met name de grotere maten gaat dienen. Dus heb je het gevoel dat je huidige kleding te klein is / te krap zit, laat het weten. Dan maken we een lijstje met mensen voor nieuwe kleding. Het gaat met name om de RET vesten en de plastic regenjacks in de maten XXL of XXXLPortofoons gewenst?We denken aan het nut / onnut van het gebruik van een aantal portofoons. Die hebben allemaal het nadeel dat hun bereik hemelsbreed vanaf Capelsebrug tot NS Stations Scholllevaar (7 km) niet te overbruggen valt. Daarnaast mogen portofoons niet handheld zijn tijdens het rijden met de bus. (Dat wordt dus een uitvoering met riemclip en een microfoon op de voorkant van het boord van je polo). Daarnaast moeten ook deze apparaten om de twee dagen worden opgeladen. Er zijn dus voordelen (?) maar ook nadelen te noemen voor een besluit tot aanschaf van een viertal apparaten. Laat even weten of je ervaring met deze apparaten hebt en/of je vindt dat de ze nodig / noodzakelijk / wenselijk zijn.li>Update 11 oktober 2019De BVC zoekt penningmeester en secretaris

        Bij de officiële oprichting van de BVC als vereniging moest er een bestuur bestaan, zonder dat er op dat moment al leden waren. Om dit probleem te tackelen, zijn de voorzitters van de buurtbus-verenigingen Albrandswaard en Ridderkerk bereid gevonden om als (eerste) bestuursleden op te treden, echter, voor de maximale duur van 6 maanden. Dit gegeven het feit dat zij reeds voor andere buurtbusvereningingen actief zijn.
        Ook in de afspraken met de gemeente is uitgesproken dat de BVC een Capelse vereniging is en dat de bestuurleden dus ook uit deze omgeving moeten komen. De eerste generatie bestuursleden zullen de vereniging dus gaan verlaten. Daarom zijn we op zoek naar een secretaris en een penningmeester.
        Hun werkzaamgeden hebben veelal een bestuurlijke functie richting gemeente en RET (secretaris) of een financiële functie richting leveranciers en chauffeurs (penningmeester).
        Voel je je geroepen om in een van deze functies te treden? Meldt je dan aan. Alle gemaakte onkosten uit hoofde van beide functies kunnen worden gedeclareerd bij de vereniging. Verder is er een redelijke vrijwilligersvergoeding voor je gemaakte uren bespreekbaar.

        Niet te vroeg vertrekken Capelsebrug svp
        Mij bereikte het verzoek van passagiers op Capelsebrug. Hun metro uit de stad komt aan op 17.11 en wij vertrekken daar om 17.12. Ze hebben dus maar 1 minuut om na het uitstappen vanaf het drukke perron onze starthalte te bereiken. Vaak blijkt dan dat we net zijn weggereden. Men moet dan zeer lang wachten daar. Mijn verzoek is om op Capelsebrug liever iets later dan te vroeg te vertrekken.
        Ik zal zorgen dat we in de nieuwe dienstregeling daar 2 minuten later gaan vertrekken, zodat passagiers wat meer tijd krijgen om over te stappen op de buurtbus.

        Niet meer langs gemeentehuis
        Zoals gisteren al aangekondigd : Van maandag 21 oktober 2019 aanvang dienst tot en met vrijdag 15 november 2019 einde dienst zal de Fluiterlaan zijn afgesloten. Lijn 607 gaat gedurende deze periode niet meer langs het gemeentehuis maar buigt eerder af en rijdt langs het gebouw van de zorginstelling De Vijverhof, rechtsaf richting de kerk De Hoeksteen.
        Lees hier het dienstbericht Lijn 607 Afsluiting Kerklaan – Duikerlaan van de RET hierover.

       • Update 10 oktober 2019Weg-omleidingenDe wegopbreking in Schollevaar wordt op 18 oktober opgeheven. Eindelijk kunnen we daar (voor het eerst) de gewone route over de Hermitage en de Operalaan richting NS station rijden.De wegopbrekingen bij de Duikerlaan en Stukje Capelle Centrum gaan nog maanden duren, daarna gaat de Rivierweg op de schop.
        Voorstel is dus nu om ALTIJD STANDAARD de Gemeentewerf als wisselplek voor ALLE chauffeurs te gaan gebruiken.Ik ken twee (2) chauffeurs die graag eerder en ergens anders op de 607-route willen instappen en uitstappen : Sjaak Lucassen (op De Terp) en Frans Verhart (Bij de Damhertstraat). Dat kan dus – alleen voor de dienstritten 2 en 5 – best als ze vóór aanvang van het eerstkomende wisselmoment (Gemeentewerf)
        vroeger instappen in de bus en dan een stuk eerst meerijden. Ook na overdracht van hun dienst kunnen ze dan uitstappen waar ze willen. Laat dat in dit geval via de whatsapp gewoon weten.
       • Update 9 oktober 2019Handhelds
        De acculader op de Capelsebrug (daar slechts weinig in gebruik) wordt overgebracht naar de gemeentewerf..Dit om te kunnen garanderen dat beide handhelds daar altijd kunnen worden opgeladen. Nu kon slechts een van de twee handhelds worden opgeladen, waardoor per saldo altijd een van de twee handhelds onbetrouwbaar bleek qua accu-capaciteit de volgende ochtend.Nieuwe vrijwilliger Kees Mastenbroek
        Er komt een nieuwe chauffeur aan. Kees is oud-vrachtwagenchauffeur en een vroege vogel blijkt voor bij voorkeur de woensdag en/of vrijdagochtenddiensten. Hij rijdt de komende weken een aantal malen mee als meerijder. Parallel hieraan wordt zijn VOG-verklaring aangevraagd en volgt de medische keuring.
       • Update 8 oktober 2019Schets nieuwe route lijn 606 door s-GravenlandBoven een voorstel voor de nieuwe route vanuit de Doormanstraat naar s-Graveland met een keerlus uiterst rechts in s-Gravenland en dan van rechts naar links alsmaar rechtdoor via de Sibeliusweg naar eindpunt Capelsebrug. Het is een voorstel van WOP s-Gravenland en WOP Capelle – West. Er moeten riching Keerlus een nieuwe halteplaats worden geplaatst. Bij inspectie vanmiddag zijn er aan beide zijden van de weg heel weinig plaatsen beschikbaar voor een veilige instaphalte voor de buurtbus.
        1. Update 7 oktober 2019Weinig te melden vandaag. Daarom maar een tip van Herman: Als de de Blauwe Bus automatisch van 1 naar 2 schakelt, haal je voet dan even van het gaspedaal af. Zet je voet weer op het gaspedaal dan schakelt de automaat onmiddellijk naar 3 en per saldo rijdt de blauwe bus daardoor zuiniger.HandheldAls een passagier instapt, laat de OV-chipkaart OP de handheld rusten (dus niet 2 tot 3 cm er boven maar 0 milimeter erboven). Na 1 tot 2 seconden hoor je één piep en je ziet op het scherm een groen vinkje verschijnen. Hoor je echter twee hoge piepjes vlak na elkaar dan is het inchecken fout gegaan en moet het gewooon overnieuw.
        2. Update 6 oktober 2019Nieuwe code: CHAUFFEUR GEZOCHT!
         Het komt wel eens voor dat een chauffeur een aan hem toegekende rit niet kan rijden. Veelal is dit het gevolg van een recente gebeurtenis in zijn/haar privéleven. Zo ontstaat er opeens een lege dienstrit en dit wordt tijdelijk ingevuld met de code CHAUFFEUR GEZOCHT!. Doel is dan om iemand te vinden met genoeg zin en tijd om deze dienstrit alsnog te rijden. Reageer in dat geval graag naar pl******@bu*************.nl en je wordt – met veel dankbaarheid – ingedeeld voor deze dienstrit.Workshop ” Omgaan met verbale agressie ” geannuleerd
         Het aantal aanmeldingen van BVC-chauffeurs was zo gering (1!) dat ik deze interne BVC-cursus heb geannuleerd.
         Echte liefhebbers kunnen aan deze cursus deelnemen indien / zodra Welzijn Capelle dit binnenkort weer gaat organiseren.
         Zie hiertoe www.welzijncapelle.nuKerstbijeenkomst
         De feestdagen komen weer in zicht! Ook onze vereniging wil hier graag aan bijdragen. We denken aan een bijeenkomst op donderdag 19 december a.s. De juiste locatie weten we nog niet, in ieder geval dichtbij, niet te massaal en naast goed voedsel en drinken ook tijd om eens nader kennis te maken met elkaar. Velen van ons kennen elkaar alleen van de whatsapp. Het kan een borrel worden, of een dinertje van pannenkoek tot wok-chinees. Heb je een suggestie voor een passende en prijsgunstige locatie laat het gerust even weten!Aanpassingen routesHet traject is nu een aantal weken gereden en het is tijd dat we mogelijke aanpassingen van beide routes gaan voorstellen aan de RET. Indien deze akkoord worden bevonden gaan ze pas in met ingang van de nieuwe dienstregeling op 3 december 2019. Ik denk zelf aan:

         • Uitbreiding van de 606 door de wijk ‘s-Gravenland richting Capelsebrug (hoewel de Gournodstraat met 5 verkeersdrempels onze passagiers niet echt uitnodigt) ,
         • De laatste rit van de 607 om 18.00 uur te beeindigen bij Station Schollevaar en niet meer de Vrijheidsdans. Deze rit is veelal leeg.
         • Een langere rijtijd tussen halte De Linie en halte Capelle Centrum om zo wat meer tijd te krijgen voor het rijden van / naar de Gemeentewerf voor de aflossing daar.
         • Een loskoppeling van de 606 en de 607 omdat die vooral tijdens de spits in de namiddag fikse vertragingen (>15 minuten) oplopen aan beide kanten van het viaduct onder de Algerabrug (Ketensedijk).

         Maar ongetwijfeld hebben jullie zelf ook suggesties opgedaan. Laat het gerust weten.

        3. Update 4 oktober 2019Te vroeg voorbij……
         Via de Cieëntendesk van de RET ontving ik meerdere berichten dat de halte aan de Doormanstraat in Capelle West te vaak 4 tot 5 minuten eerder voorbij wordt gereden dan de dienstregeling aangeeft. (Dat is uiteraard te begrijpen als je op de eerste tot 4 haltes geen echte passagiers hebt, zoals hier meestal het geval is). Maar de RET verzoekt met nadruk op tijd en niet de vroeg langs de haltes te rijden. Ga desnoods op de halte rechts net voorbij de winkelstraat Doormanstraat even een paar minuten staan wachten svpAanpassing Dienstrooster 2.0
         Nico van der Mark en ik hebben jullie recent benaderd om de eisen en wensen rondom het dienstrooster beter in kaart te krijgen, velen hebben hierop gereageerd. Op dit moment zijn er nog 10 collega’s die nog niet hebben gereageerd op ons verzoek middels een email of anderszins.
         Willen jullie hier aub nog even aandacht aan besteden het komende weekend svp? Dank!Het niet ontvangen van emails.
         Bij iedere koppeling van een een dienstrit aan een chauffeur wordt er door het systeem automatisch een email verzonden naar de betrokken chauffeur. Veel chauffeurs herkenden dit al : de afzender droeg tot voor kort de naam WORDPRESS. Dit was een schoonheidsfoutje in de software, door mij gemeld, en inmiddels verbeterd.De echte afzender is sinds enige dagen PL******@BU*************.NL Nou kan het zijn dat je email-pakket dat als SPAM herkent, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Je krijgt dan niets te zien. Dit kan je oplossen door het emailadres pl******@bu*************.nl eenmalig te registren in je eigen adresboek. Jouw software herkent voortaan de afzender als een ‘vriendelijk’ adres en zal het bericht doorgeven.
         Dat wil – eerlijk gezegd – niet zeggen dat dit de enige reden is. De planning software kan helaas niet ontdekken dat bij wijzigingen van chauffeur de beide chauffeurs beiden een emailbericht ontvangen. Ik verwijder daarom eerst de dienstrit met de oude chauffeur volledig en voer de nieuwe nieuwe dienstrit met de nieuwe chauffer op. Zoewel de oude als de laatsgenomende chauffeur moet in dat geval dan wel een email krijgen toegezonden. Ik zal er op letten bij wijzigen van ritten….Het lezen van je rooster op je mobieltjeDe planningsoftware is uitstekend geschikt voor het bestuderen van het dienstrooster op een pc en ook op een ipad.
         De weekplanning is goed en duidelijk te bekijken. Op een mobiele telefoon heb je natuurlijk wel een smallere blik op de wereld. Dat geldt niet alleen voor de roostersoftware maar ook bijvoorbeeld voor het werken met een spreadsheet
         of het schrijven van een zakelijke brief, of het invullen van je belastingformulier. Dat gaat op een telefoon moeizamer dan thuis achter de pc.Op je telefoon

          1. Ga naar LEDEN
          2. Ga naar CHAUFFEURS
          3. Klik op ONLINE ROORSTER

         De rooster software kent een aantal filters bovenaan het scherm:

          1. Selecteer BEELD op WEEK
          2. Selecteer GROEPEREN ALS op GEEN
          3. Filter op ALLE MEDEWERKERS
          4. Dan zie je vervolgens alle namen van alle vrijwilligers
           Selecteer daarin je EIGEN NAAM en zie … het rooster projecteert alleen je eigen ritten voor de komende week.

         Ook op een mobieltje is dit goed te lezen, hoewel het niet de schoonheidrijs zal krijgen.

        4. Update 2 oktober 2019Opvallende zaken vandaag
         • 1. Rijdend op bus 2 wil men een uur te vroeg wisselen. Dus om 10.38u of 14.38u ipv. 11.38u resp. 15.38u. en er moet altijd gewisseld worden als men richting Capelse Brug rijdt van De Terp naar de Koperwiek.
         • 2. Soms wordt aan het begin van de dienst de slag met 606 vergeten. Het begin van iedere dienst ziet er hetzelfde uit. Het begint met rijden naar Capelse Brug, waar men om XX.57u aankomt. Vervolgens volgt dan altijd een slag met 606, vertrek XX.12u.Énige uitzondering is de eerste rit van bus 1. Die begint om 7.19u op de Karel Doormanstraat richting Capelse Brug (aankomst 7.27u). Die vertrekt vervolgens als 607 richting Schollevaer om 7.42u.

         Denk aan je rijverlichting!

         Met de donkere dagen in het vooruitzicht moet je eerder de verlichting van de bus aanzetten. De schakelaar voor de verlichting zit meestal dicht bij het stuur maar varieert per busje. Kijk op een stil moment eens naar de verlichting en probeer de diverse standen van de lichtschakelaar en het effect op de buitenverlichting eens zelf uit. Dit valt niet helemaal te beschrijven, dus test het zelf uit, bijvoorbeeld op de gemeentewerf.

         Vergoeding onkosten chauffeurs september (concept)

         Als vergoeding voor gemaakte (reis)kosten ontvangt iedere chauffeur een vergoeding van 4 euro per gewerkte dienstrit.
         Nu de maand september is afgerond, kunnen we de eerste balans opmaken. Bijgaand een spreadsheet – met verzoek je gemaakte dienstritten te controleren met je eigen agenda en in voorkomende gevallen te reclameren – .

         De concept berekening Uitbetalingen schauffeurs over september 2019 is inmiddels gecorrigeerd naar een juist aantal dienstritten (namelijk 21 werkdagen maal 6 dienstritten per dag is in totaal 126 dienstritten.) Uitbetaling vindt over een week plaats per bankgiro..

         Niet uitgevoerd

         De chauffeur van de eerste dienstrit van deze dag kwam niet opdagen, Bij navraag bleek hij een email lijst te hebben verwacht thuis en wist niet op de website naar het rooster te kijken. Vanmiddag maar eens bijgepraat met hem over het gebruik van de website en over het ENIGE rooster dat geldt.
         Allerlei spreadsheet-lijstjes versturen doen we namelijk niet meer, dit omdat ze al te snel gedateerd blijken te zijn.

         Contante betalingen

         Vandaag 3 nieuwe kaartjes klaar gelegd in de blauwe bus (blikken doosje). Die bus was door zijn voorraad heen. De ontvangsten van de drie verkochte kaarjes wordt op de bankrekening van de vereniging gestort. Want op diezelfde bankekening factureert de RET ons voor door de vereniging aangeschafte en afgenomen nieuwe kaartjes. Ieder RET-kaartje is 4 euro waard. (dus liever geen koffievlekken meer op de te verkopen kaartjes)

         Dagrooster in lay out aangepast

         Het dagrooster is aangepast qua lay out. Het is wat duidelijker gemaakt door een aantal stukken tekst te verwijderen. Download HIER voor het Dagrooster BVC chauffeurs lijnen 606 en 607 versie 1 oktober 2019.

        5. Update 1 oktober 2019Vertrek vroegVandaag hadden we werkstudent Jelger van der Graaf die tijdens zijn ritten toch aardig wat extra informatie heeft opgedaan met zijn observaties. De tellingen van het aantal passagiers en het aantal Ov transacties worden nader door hem uitgewerkt, maar hij zag als buitenstaande aardig wat opvallende zaken.Een ervan was dat hij zag dat de chauffeurs na elkaar wergreden uit de gemeentewerf maar die begonnen blijkbaar alle twee dezelfde rit te rijden als eerste rit. Of het waar is weet ik niet want beiden rijden per saldo in de eerste rit toch naar Capelsebrug, maar dit hebben we ook al eerder geconstateerdVoor de duidelijkheid:
         • DIENST 1 BUS 1 gaat naar als eerste naar de Doormanstraat en begint daar altijd als 606
          Bij eindpunt Capelsebrug wordt het een 607
         • DIENST 4 BUS 2 gaat als eerste naar Capelle centrum en dan naar Capelsebrug als 607
          Bij eindpunt Capelsebrug wordt het de 606

         Dat moet gewoon goed gaan verder….

         Verkennen nieuwe route 606

         Vanmiddag hebben twee bussen de voorgestelde route door ‘s-Gravenland verkend. De cirkel is zowel rechtsom als linksom gereden. Het is een straat met een haakse bocht en 5 flinke verkeersdrempels er in. In de middag om ca 17.00 stonden we ook daar in de file omdat veel auto’s deze wijk ook gebruiken als sluipverkeer richting Krimpen aan den IJssel door langs te rijden langs Zwembad de Blinkert en daarna rechtsaf de Ketensdijk omhoog richting ALgerabrug. Wordt vervolgd…..

         Bussen
         De beide bussen rijden vandaag zonder problemen, ook het aftanken met de twee verschillende pasjes ging gewoon goed. De handheld in de blauwe bus hield het ook de hele rit vol. We hadden wel veel last van lange files in de omgeving van Capelle.

        Met ingang van 1 oktober 2019 zijn onderstaande losse berichten per dag vervangen door een pagina met alle dagelijkse berichten onder elkaar. Dat leest prettiger.. De historie tot 1 oktober met de losse berichten blijft uiteraard gespaard en deze berichten zijn de komende tijd gewoon te lezen.

        [ic_add_posts label_next=’Meer berichten’ label_previous=’Eerdere berichten’ paginate=’yes’ showposts=’14’]

Print Friendly, PDF & Email
Site Statistics
 • Today's visitors: 9
 • Total visitors : 53,525