Update chauffeurs 23 juli 2019

Vanaf 5 augustus zullen twee ervaren rij-instructeurs van de RET, Ed de Gelder en Jan van Noort, ons gaan begeleiden in de praktijktoets: een groep van 2 kandidaten vertrekt met een buurtbus voor de oefeningen op de twee komende routes in Capelle.
Daarbij leer je de route én de buurtbus alvast kennen. Deze rit duurt ongeveer 2 uur per groep. Opstapplaats voor alle kandidaten is bij het kantoor van de ING bank aan de Kerklaan 450 (achterzijde Koperwiek).

Omdat de bussen regelmatig in de namiddag ook naar de RET garage in Krimpen aan den IJssel moeten voor het bijtanken van de diesel gaan we ook deze drukke route (Algerabrug!) verkennen. De RET- garage ligt in de industriewijk Stormpolder van Krimpen. Daar wordt diesel getankt en de informatie uit de OV-kaartlezer van de bus getrokken.

De komende dagen zullen er een aantal data verschijnen waar je op kunt inschrijven. Ben je – door bijvoorbeeld vakantie – nog niet toegekomen aan de theoretische introductiebijeenkomst op het hoofdkantoor ook dan is het mogelijk om in te schrijven op de praktijktoets. Ook mensen die de introcuctie nog moeten volgen kunnen inschrijven.

Wie wel / wie niet ?

Afgesproken is, dat alleen de RET uiteindelijk bepaalt welke kandidaat geschikt is voor de functie. Noch de buurtbusvereniging noch de gemeente Capelle aan den IJssel hebben hier een stem in. We respecteren het besluit van de RET …..

Gedragscode

Omdat we als organisatie een VOG aanvragen voor onze vrijwilligers, stelt het ministerie ook eisen aan de buurtbusvereniging als organisatie. Zo hebben we een vertrouwenspersoon benoemd en moeten al onze vrijwilligers een gedragscode ondertekenen. Deze gedragscode staat (in concept) op onze website. Neem alvast kennis van deze gedragscode. Heb je vragen? Laat het weten!

Onze bussen

We beginnen met twee bussen zie de foto. Merk FIAT en met automatische versnellingsbak, zonder gordels voor de passagiers. Na ongeveer een jaar rijden worden deze bussen omgewisseld voor spiksplinter-nieuwe bussen van het merk Mercedes Benz. Deze zijn al door de RET besteld!

Introductiebijeenkomst RET

Er staat een nieuwe introductiebijeenkomst gepland op het hoofdkantoor van de RET, dit wordt in ieder geval 14 augustus en zeer waarschijnlijk in de middag. Ben je nog niet geweest ? Meld je aan !

Aanmelden medische keuring

Alle chauffeurs moeten een beknopt medisch onderzoek ondergaan, een chauffeurskeuring. Er is hiertoe een arbo-organisatie geselecteerd, de ARBO-UNIE (www.arbounie.nl). Dit is de organisatie waar ook alle RET-chauffeurs worden gekeurd.

Maar, niet voor iedereen van toepassing…..

Heb je al een geldige gezondheidsverklaring en is die bijvoorbeeld nog minimaal 2 jaar geldig dan is het niet noodzakelijk dat je deze keuring opnieuw ondergaat.
We weten echter niet op wie dat van toepassing is. We sturen dus iedereen een uitnodiging/oproep voor een keuring, maar beschik je al over een geldig bewijs en kan die nog minimaal 2 jaar mee, dan kan je onderstaande procedure gewoon vergeten. Meldt me wel dat je zo’n bewijs hebt (een gescande kopie is welkom) dan regel ik met de keuringsdienst een afmelding. Straks moet iedere chauffeur op de bus dit bewijs altijd direct kunnen tonen als bijvoorbeeld de politie of de RET hier om vraagt.

Aanmelden via internet

In alle gevallen krijg je van de ArboUnie een mail toegezonden: meld je aan via de link naar de website mijnafspraken.arbounie.nl en plan zelf een afspraak in.
Daarna kan je zelf op een van hun locaties in Nederland kiezen. Voor de meesten van ons is dit op de Max Euwelaan 72, Rotterdam). Dit kantoor ligt vlakbij : in het kantorencomplex tegenover / nabij de Erasmus-universiteit). Nadat je gewenst keuringslocatie, datum en tijdstip hebt ingevuld, krijg je een bevestiging voor het onderzoek.

Waar moet je op letten?

  • Je moet VOORAF eerst een medisch vragenformulier invullen. dat krijg je toegezonden per email.
  • Je hoeft geen urine mee te nemen in een flesje, wel moet je op het keuringstation wel een plasje doen voor onderzoek
  • De medische keuring zelf duurt circa 30 tot 45 minuten
  • Neem een geldige legitimatie mee!
  • De kosten voor dit onderzoek moet je niet zelf betalen, de rekening wordt na afloop van iedere keuring aan de buurtbusvereniging gefactureerd.

Whatsapp groep

We overwegen een whatsapp groep in te richten, zodat chauffeurs enig contact met elkaar kunnen hebben MAAR DOE DAT NIET TIJDENS HET RIJDEN. Ook met relevante bedrijfsinformatie en niet met grappen, grollen of meer van al dat fraais in social media. Wil je er geen gebruik van maken? Geen probleem, meldt het gewoon even en we laten je met rust op dit punt..

Tot slot,

De activiteiten worden concreter, het tempo wordt verhoogd. ‘
De gemeente is ontzettend blij met de animo van vrijwilligers. Dat gaan ze nog tonen! Heb je een vraag? Laat het gerust even we*********@bu*************.nl

Tot spoedig

Paul van Gink

Print Friendly, PDF & Email